U trendu

Zajedničke vojne vežbe američkih i filipinskih marinaca

MANILA – Više od 2.500 američkih i filipinskih marinaca pridružilo se danas vojnim vežbama kako bi bili u stanju da odgovore na bilo koju iznenadnu krizu u regionu.

Godišnje vojne vežbe neke su od najvećih do sada između dugogodišnjih saveznika, preneo je AP.

Kako su rekli vojni zvaničnici SAD i Filipina, vežbe uključuju 1.900 američkih marinaca i više od 600 uglavnom filipinskih kolega, u lažnim amfibijskim napadima i specijalnim operacijama.

Američki bacači raketa HIMARS i supersonični borbeni avioni biće u manevrima bojeve vatre koji će se završiti 14. oktobra, naveli su vojni zvaničnici.

Mesta održavanja vojnih vežbi obuhvataju zapadnu ostrvsku provinciju Palavan, koja gleda na Južno kinesko more, i severne Filipine, preko Luzonskog moreuza od Tajvana.

Vojni manevri na Filipinima održavaju se istovremeno sa borbenim vežbama američkih marinaca i snaga za samoodbranu japanske vojske, na japanskom severnom ostrvu Hokaidu, u kojima učestvuje oko 3.000 vojnog osoblja sa obe strane, saopštili su američki vojni zvaničnici.

Američki general-major DŽej Baržeron iz 3. divizije marinaca sa sedištem u Japanu rekao je da su istovremene vežbe usmerene na jačanje odbrambenih sposobnosti saveza SAD sa Filipinima i Japanom „kroz realističnu kombinovanu obuku“.

„Ove vežbe će omogućiti našim snagama da ojačaju kompatibilnost i spremnost, a kako bismo osigurali da smo spremni da brzo odgovorimo na krizu širom Indo-Pacifika“, naveo je Baržeron u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Kinu u julu da se povinuje arbitražnoj presudi iz 2016. godine, koja je poništila teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, i upozorio da je Vašington obavezan da brani Filipine prema Sporazumu o međusobnoj odbrani izmedu SAD i Filipina iz 1951. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar