Zakazana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Stanišića i Simatovića

HAG – Statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića zakazana je za 17. maj sa početkom u 14.30 časova u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu.
Odluku o održavanju statusne konferencije donela je predsednica Mehanizma i žalbenog veća Gracijela Gati Santana, s obzirom na to da se Stanišić i Stamatović trenutno nalaze u pritvoru ovog haškog suda, a da je poslednja statusna konferencija održana 19. januara ove godine.
Pretresno veće osudilo je na po 12 godina zatvora Stanišića i Simatovića, smatrajući svakog odgovornim za pomaganje i podržavanje zločina koje su počinile srpske snage nakon preuzimanja opštine Bosanski Šamac u aprilu 1992. godine.
U žalbenom postupku, Stanišić i Simatović osporavaju svoje osude i kazne i traže da Žalbeno veće poništi pogrešne nalaze Pretresnog veća, ukine njihove osuđujuće presude i oslobodi ih. Oni alternativno traže smanjenje kazni, a Simatović zahteva da Žalbeno veće naloži ponovno suđenje.
S druge strane, tužilaštvo osporava oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću od odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat i zahteva od Žalbenog veća da ih zbog toga osudi ili da ih, izuzev za događaje u Bosanskom Šamcu, proglasi krivima za pomaganje i podržavanje zločina u SAO Krajini, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, Doboju i Sanskom Mostu.
Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je donesena pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine, a donošenje presude Žalbenog veća Mehanizma predviđeno je za jun 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.