U trendu

Zamrznut plan za izgradnju naselja na napuštenom aerodromu u istočnom delu Jerusalima

JERUSALIM – Opštinski zvaničnici Jerusalima danas su zamrzli planove za izgradnju spornog velikog jevrejskog naselja na napuštenom aerodromu u istočnom delu Jerusalima.

Odluka da se zaustavi plan doneta je nakon oštrog protivljenja SAD, preneo je AP.

Planom je bila predviđena izgradnja 9.000 stambenih jedinica koje je trebalo da budu ponuđene ultraortodoksnim Jevrejima na otvorenom prostoru pored tri gusto naseljene palestinske zajednice, od kojih je jedna iza kontroverzne izraelske barijere razdvajanja.

Opštinska komisija za planiranje je navela da je bila impresionirana planom, ali da bi prvo trebalo da se sprovede istraživanje uticaja na životnu sredinu pre nego što bude odobren.

Fler Hasan-Nahum, zamenica gradonačelnika, rekla je da se očekuje da će proces trajati oko godinu dana.

Grupa protiv izgradnje naselja „Pis nau“ vodila je javnu kampanju protiv plana, navodeći da je lokacija predloženog naselja problematična.

„Nadajmo se da će iskoristiti vreme da shvate koliko je ovaj plan nelogičan za razvoj Jerusalima i koliko šteti šansama za mir“, rekla je Hagit Ofran, istraživač grupe „Pis nau“ koja je prisustvovala sastanku. Ranije danas izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izjavio je da izraelska vlada ne žuri da odobri plan.

Obraćajući se novinarima, Lapid je rekao da plan na kraju zahteva odobrenje nacionalne vlade, uz pun konsenzus različitih stranaka u koaliciji.

„Ovo će se rešavati na nacionalnom nivou i znamo kako da se nosimo sa tim. To je proces i pobrinućemo se da se ne pretvori u sukob sa (američkom) administracijom“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.