U trendu

Zapad kritikuje Iran zbog zadržavanja inspektorke

BEČ – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i zapadne sile ostro su danas kritikovale Iran zato što je sprečio inspektorku te organizacije da napusti zemlju.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u toj agenciji Džeki Volkot ocenila je zadržavanje inspektorke kao „nečuvenu provokaciju“ Irana, dok je sama agencija saopštila da je to neprihvatljivo.

Iran je zadržao inspektorku agencije i zaplenio njena putna dokumenta, što je prvi takav incident od potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godnine, prenosi Rojters.

Teheran je juče potvrdio da je uskratio inspektorki pristup u nuklearno postrojenje Natanc, dok je Međunarodna agencija za atomsku energiju danas saopštila da je njenoj inspektorki onemogućeno da napusti Iran.

Volkot je na sednici odbora Agencije izjavila da je inspektorka bila pozitivna na tragove eksploziva, ali da to nije bio slučaj nakon što je otišla u toalet dok je čekala dalje testiranje, što je podstaklo dallju istragu.

Iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Kazem Garibabadi izjavioje da je Teheran zatražio da inspektorka bude skinuta sa liste inspektora.

On je dodao da nema sumnje da je kod nje bilo „sumnjivih materija“.

Vršilac dužnosti šefa Agencije Kornel Feruta sazvao je za danas sastanak odbora kako bi se raspravljalo o incidentu i neuspehu Irana da da uverljivo objašnjenje o tragovima uranijuma pronađenim na lokaciji.

Evropska unija izrazila je u saopštenju „duboku zabrinutost“ zbog incidenta. Kako razumemo, situacija je rešena i pozivamo Iran da ne dozvoli da se takvi incidenti događaju u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Evropska unija i SAD pozvale su Iran da sarađuje sa Agencijom u objašnjenju o tragovima urana koji su procesuirani, ali ne i obogaćeni.

Iranska organizacija za atomsku energiju saopštila je danas da je Iran otkazao akreditaciju inspektorki Međunarodne agencije za atomsku energiju nakon što je postrojenje Natanc alarmirano kada je ona prošla kroz vrata za proveru u kompleksu, iz bojazni da nosi „sumnjiv materijal“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.