U trendu

Zapadne zemlje protiv novih izraelskih naselja na Zapadnoj obali

BERLIN – Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, saopštili su danas da su „duboko uznemireni“ najavom izraelske vlade da će uspostaviti nova naselja na Zapadnoj obali.

Izraelska vlada je u ponedeljak odobrila uspostavljanje devet novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što predstavlja prvi takav potez nove vlade premijera Benjamina Netanijahua, prenosi Rojters.

„Snažno se protivimo jednostranim akcijama koje će samo pojačati tenzije između Izraelaca i Palestinaca i potkopati napore da se postigne rešenje o dve države putem pregovora“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova pet zemalja, objavljenom u Berlinu.

„Nastavljamo da podržavamo sveobuhvatan, pravedan i trajni mir na Bliskom istoku, koji se mora postići direktnim pregovorima između dve strane“, kaže se u saopštenju.

Međunarodna zajednica smatra da su sva jevrejska naselja na području Zapadne obale nelegalna, što Izrael osporava, a Palestinci ih vide kao glavnu prepreku sklapanju mira sa Izraelom.

Izraelske vlasti su najavile masovnu izgradnju domova u novouspostavljenim naseljima, a ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da se radi o 10.000 domova.

Administracija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa saopštila je da uspostavljanje novih naselja treba „osuditi i odbaciti“.

Palestinci nastoje da se sva jevrejska naselja i ispostave uklone iz Zapadne obale i istočnog Jerusalima, odnosno sa teritorija na kojima Palestina teži da izgradi buduću državu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar