Zapadni Balkan: Region u koji vredi ulagati

LONDON – Premijeri sa Zapadnog Balkana pozvali su danas u Londonu investitore da ulažu u ovaj region, koji je, kako su ocenili, prijateljsko okruženje za investitore.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, da je Srbija pravo mesto za ulaganje, zemlja koja je privukla najviše stranih direktnih investicija, i ima jednu od najvažnijih stvari – ljudski kapital.

Naglasila je da je je Srbija prošle godine bila broj 1 kada je u pitanju privlačenje grinfild direktnih stranih investicija.

Napomenula je da postoje posebne poreske olakšice u zemlji, za sve koji žele da ulažu u istraživanja, nauku, razvoj tehnologija, inovacije…

Kako je rekla, IT sektor u Srbiji je najbrža rastući sektor u Evropi, a izvoz tog sektora je bio oko 1,4 milijarde prošle godine.

“To vidimo kao ključ našeg daljeg razvoja i rast, i želim da vas pozovem da budete deo te transformacije”, rekla je Brnabić.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija takođe je pozvao investitore da ulažu u tu zemlju, navodeći da će njihov kapital u BiH biti siguran.

“U BiH ćete imati priliku da dobro zaradite, što je jedan od važnijih motiva, ulagaćete u zemlju u kojoj imate dobre ljude, sposobne, kvalifikovanu radnu snagu, a stope poreza niže od većine zemalja u Evropi”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da se nada da su to dovojni motivi, te naveo da oni koji ulažu u projekte iza kojih stoji država, treba da znaju da BiH ima kapacitete za stabilno investiranje i servisiranje svojih obaveza.

I premijer Crne Gore Duško Marković naveo je da je ta zemlja u proteklom periodu kroz reforme dostigla finansijsku disciplinu i ekonomski rast.

“Želimo da zadržimo mlade u zemlji. Strani investitori su dobrodošli u Crnu Goru, imaju potencijala za ulažu u turizam, energetiku, poljoprivredu, razvoj infrastrukture. Crna Gora je prijateljsko okruženje za investitore”, rekao je Marković.

Albanski premijer Edi Rana rekao je da Balkan, pa i Albanija, ima tu stigmu da predstavlja prepreku za svakoga ko hoće da putuje, pogovoto ako ima novca i želi da investira.

Kažu da je to mesto gde ne treba da idete, ali ako jednom odete, otkrićete da želite da dođete ponovo, primetio je Rama.

Premijer Severne Makedonije Oliver Spaskovski rekao je da u toj zemlji rade na tome da stvore bolju investicionu klimu, za domaće i strane investitore, što, kaže, ide “ruku pod ruku” sa dugoročnom stabilnošću.

“Svi procesi u Severnoj Makedoniji ukazuju da se krećemo ka dugoročnoj stabilnosti, članstvu u NATO i pregovorima sa EU A, uz to mora zemlja da se konsoliduje finansijski”, rekao je Spaskovski.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je da svi u regionu žele stabilnost i ekonomski razvoj, kao i da su vrlo otvoreni ka spoljnom svetu.

Ponovio je da je EBRD u region do sada investirao gotovo 13 milijardi evra, a da su opslednjih godina cifre najviše porasle, jer, kako kaže, što je više reformi u regionu, više je mogućnosti za ulaganja.

“Zapadni Balkan je region u koji vredi ulagati”, rekao je Čakrabarti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.