U trendu

Zarifova poruka SAD: Sporazum nije mrtav

NJU DELHI – Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif poručio je danas da postojeći nuklearni sporazum nije mrtav i da nije siguran da bi neki novi dogovor američkog predsednika Donalda Trampa potrajao.

„SAD nisu ispunile (postojeći sporazum)…obaveze, sad su se povukle, imao sam američki sporazum i SAD su ga prekršile. Da imam Trampov sporazum, koliko bi on potrajao?“, rekao je Zarif na bezbednosnoj konferenciji u Nju Delhiju.

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je juče Trampa da iranski nuklearni sporazum iz 2015. zameni sopstvenim, kako bi obezbedio da Teheran ne nabavi atomsko oružje.

„Ako ćemo da ga se otarasimo, hajde da ga zamenimo i hajde da ga zamenimo Trampovim sporazumom“, rekao je Džonson, ocenivši da bi to bio odličan način za postizanje napretka.

Predsednik SAD je potom na Tviteru objavio da se slaže sa Džonsonom da je potreban „Trampov sporazum“, prenosi Rojters.

Iran interesuje diplomatija, ali ne i pregovori sa SAD, rekao je Zarif, ističući da je postojeći sporazum „među najboljima“ koje može da zamisli.

Zarif je to rekao dan nakon što su Britanija, Francuska i Nemačka pokrenule akciju u okviru iranskog nuklearnog sporazuma i otvorile put mogućim sankcijama kao odgovor na pokušaje Teherana da se povuče iz pojedinih delova sporazuma.

Tri zemlje, koje su 2015. potpisale međunarodni sporazum, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, obavestile su u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borela, koji nadgleda pakt, da pokreću njegov mehanizam za spor, pojačavajući pritisak na Teheran, preneo je AP.

Lideri tri države su naveli u saopštenju da nisu imali izbora s obzirom na akcije Irana i da su registrovali zabrinutost da Iran ne ispunjava svoje obaveze.

Tri sile navele su da ovo pitanje upućuju Zajedničkoj komisiji u skladu sa mehanizmom za rešavanje sporova, kako je regulisano nuklearnim sporazumom.

Borel je insistirao na tome da taj korak ne znači da će sankcije automatski biti ponovo uvedene.

Mehanizam omogućava ministrima dve nedelje da reše bilo kakve probleme, mada se taj period može produžiti ako se saglase sve strane.

Ako je potrebno, savetodavni odbor imao bi dodatnih 20 dana da donese odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.