U trendu

Zašto teroristi ponekad koriste lažno oružje?

Francuski istražitelji su ustanovili da su teroristi u napadima izvedenim u Francuskoj proteklih meseci delimično koristili lažno oružje, a objašnjenje za to se može naći u propagandnom materijalu Islamske države, navodi pariski „Figaro“.

U dokumentu koji su početkom juna prosleđivali putem aplikacije za mobilne telefone Telegram, simpatizeri Islamske države opisali su „potreban materijal i cijeve“ koje treba koristiti za „izvođenje operacije na putu ka Alahu“.

Oni tu preporučuju, između ostalog, „korišćenje lažne bombe ispod odeće, sa crvenim električnim žicama koje vire iz rukava i prekidačem, što će delovati zastrašujuće“.

Islamska država je, naime ubeđena da, u situaciji legitimne odbrane, snage reda pred potencijalnim kamikazom neće rizikovati da ga uhapse, već će ga „neutralisati“ što je pre moguće.

Ova tehnika je terorističkoj grupi od dvostruke koristi – njihov borac umire kao „mučenik“ i tako izbegava ispitivanje policije pri čemu bi mogao da ugrozi druge terorističke operacije, navodi se u analizi.

Neimenovani stručnjak za balistiku koji radi pri policiji smatra da teroristi ponekad koriste lažne pištolje i puške da bi zastrašili stanovništvo, jer je na prvi pogled teško razlikovati lažno od pravog oružja, pa terroristi lako mogu da uplaše ljude i nateraju ih na poslušnost, naročito tokom talačke krize. Tako su ubice iz Sent-Etjen-di-Ruvrea, nakon što su prošle nedelje prerezali vrat svešteniku i teško ranili jednu osobu, držali tri žene kao taoce u crkvi pod pretnjom lažnim pištoljem.

Dvojica tineđžera su koristila i lažni mehanizam koji je samo ličio na eksplozivnu napravu.

I u Nici su policajci koji su izveli pretragu u kamionu kojim je napadač ubio 84 ljudi 14. jula, našli pravi pištolj iz koga je on i pucao tokom napada, ali i „ručnu bombu koja ne funkcioniše“, lažni automatski pištolj i dve replike jurišne puške.

Početkom godine je muškarac koji je nosio lažni eskplozivni pojas ubijen ispred policijske stanice u 18. pariskom arondismanu nakon što je pokušao da uđe u prostorije stanice, podseća „Figaro“.

Neki eksperti, pak, smatraju da je upotreba lažnog oružja znak izvesnog ameterizma jer, kako navode, mnogi pojedinci verovatno ne mogu da sebi priušte pravo oružje niti znaju da ga koriste.

U Francuskoj su replike oružja u slobodnoj prodaji i svima su dostupne, pri čemu nikom nije potrebna dozvola za nošenje takvog oružja, osim što treba biti punoletan, zaključuje francuski dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar