Zatvoreni Palestinac prekinuo štrajk glađu posle 103 dana

RAMALA – Palestinac koga je Izrael zatvorio bez optužbe prekinuo je štrrajk glađu nakon 103 dana, pošto je dobio uveravanja da mu kazna neće biti produžena, saopšttila je grupa Klub palestinskih zatvorenika.

Izrealeski bezbednosni zvaničnik potvrdio je da je Maher Al-Akras (49) okončao štrajk glađu i da će biti pušten iz zatvora 26. novembra, kada mu istekne četvoromesečna kazna.

Akras, stanovnik grada Dženin na severu okupirane Zapadne obale, zatvoren je 27. jula pod izraelskim nalogom za „administrativno privođenje“, a štrajk glađu je započeo istog dana, prenosi Rojters.

Izraelska služba za unutrašnju bezbednost Šin Bet saopštila je da je uhapšen na osnovu informacije da je operativac militantne grupe Islamski džihad, što je njegova supruga negirala.

Akras, koji je bio u izraelskoj bolnici i patio od srčanih problema i konvulzija, zarekao se da će nastaviti da odbija čvrstu hranu uprkos odluci izraelskog Vrhovnog suda iz oktobra da mu pritvor ne bude produžen, ali je promenio mišljenje pošto je dobio „čvrsto obećanje“ da mu kazna neće biti produžena.

Organizacija navodi da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 5.000 Palestinaca,od kojih 350 pod nalogom za administrativno provođenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.