U trendu

Završen sastanak Bilderberg grupe u Montreu

MONTRE – U Montreu, na istočnoj obali Åœenevskog jezera, zavrÅ¡eno je tradičionalno ovogodiÅ¡nje 67. po redu okupljanje svetskih moćnika Bilderberg grupe, koje je trajao četiri dana, a kojem je prisustvovao i američki drÅŸani sekretar Majk Pompeo.

Uobičajeno, skup je odrşan iza zatvorenih vrata da bi, kako se tvrdi, razgovori bili što otvoreniji.

Hrvatski Jutarnji list piše da mnogi od učesnika, od kojih se neki pojave samo jednom, tvrde da je to mesto na kojem su imali neke od najboljih rasprava u şivotu.

To, prema Jutarnjem, dodatno ispiriše teoretičare zavere.

Medu posebnim gostima ovogodišnjeg Bilderberga je americki drşavni sekretar Pomepo, koji je na sastanak stigao u subotu i prisustvovao samo nekim od sastanaka.

Pompeo, inače, nije bio na spisku zvanica koje su ranije objavili organizatori, na kojem je bilo oko 130 učesnika iz 23 zemlje.

Prošle godine skupu Bilderberg grupe prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posebno zanimanje ove godine izazvalo je prisustvo Dşareda Kušnera, zeta američkog predsednika Donalda Trampa, zaduşenog za izraelsko-palestinski mirovni plan, holandski premijer Mark Rut, nemacka ministarka obrane Ursula fon der Lejen, francuski ministar privrede Bruno Le Maire koji zagovara vaşne promene na niovu EU i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Svetski moćnici su ove godine raspravljali o stabilnosti strateÅ¡kog poretka, napretku EU, klimatskim promenama i odrÅŸivosti, Kini, Rusiji, budućnosti kapitalizma, bregzitu, moralnosti veÅ¡tačke inteligencije, pretvaranju druÅ¡tvenih medija u oruÅŸje, vaÅŸnosti svemira i kibernetičkim pretnjama.

Prema pisanju Njujork Tajmsa Pompeo je prisustvovao poslovno-političkom okupljanju sa raznim drşavnicima koji su razgovarali o osetljivim pitanjima, kao što su iranske rakete, kineska tehnologija ili ekonomska kriza u Venecueli.

Najvaşnije razgovore, kako se navodi, američki drşavni sekretar je imao izvan očiju javnosti na sastanku sa holandskim kraljem i šefom NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.