U trendu

Završeni protesti zbog cene goriva u Ekvadoru

KITO – Vlada Ekvadora i lideri starosedelačkih grupa postigli su dogovor o prekidu dvonedeljnih protesta zbog cene goriva, socijalne i ekonomske politike predsednika Giljerma Larsa, u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, rekli su lideri domorodaca.

„Postigli smo najvišu vrednost kojoj svi težimo: mir u našoj zemlji“, napisao je Laso u poruci na Tviteru, povodom završetka protesta, preneo je Rojters.

Demonstracije su predstavljale deo nacionalnog štrajka koji je Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora započela 13. juna ove godine, koji su tražili da se cena benzina smanji za 45 centi po galonu na 2,10 dolara, da se uvedu kontrole cena poljoprivrednih proizvoda i da se usvoji veći budžet za obrazovanje.

Kao deo sporazuma, vlada je pristala da ponovo smanji troškove goriva, među kojima su benzin i dizel koji se najcešće koriste, za dodatnih pet centi, nakon prethodnih smanjenja od 10 centi po galon.

Ukupno smanjenje cena od 15 centi za oba goriva koštaće državu oko 340 miliona dolara godišnje, saopštilo je ministarstvo finansija.

Protesti su posebno bili nasilni u šest provincija u severnom delu centralnog Ekvadora, prenosi Rojters.

Protesti su doveli do nestašice hrane i lekova i ozbiljno su uticali na naftnu industriju koja je glavni izvor prihoda Ekvadora, koštajući zemlju oko 213 miliona dolara, pokazuju podaci ministarstva energetike.

Protesti su smanjili dnevnu proizvodnju nafte za više od polovine prethodnog nivoa, prenosi agencija.

Demonstranti su se žalili na policijsko nasilje tokom demonstracija, dok je vlada prijavila desetine povređenih vojnika i policajaca, a jedan vojnik je i poginuo tokom napada na konvoj koji je prevozio gorivo do najvećeg naftnog polja Ekvadora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar