U trendu

Zelenski danas u poseti Velikoj Britaniji, sastaće se sa Sunakom

LONDON – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će posetiti Veliku Britaniju i sastati se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, saopštila je Sunakova kancelarija.

Kako se navodi, Zelenski će posetiti ukrajinske trupe, koje su na obuci u Britaniji i obratiti se britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Sunakova kancelarija objavila planove za proširenje obuke za oružane snage Ukrajine i da će biti obučavani i piloti borbenih aviona i marinci, kao i da će biti ubrzavano snabdevanje ukrajinske vojske opremom.

Obuka bi omogućila pilotima da u budućnosti upravljaju sofisticiranim borbenim avionima NATO standarda, navodi se u saopštenju.

Poseta Zelenskog Velikoj Britaniji svedoči o njegovoj
hrabrost, odlučnost i borbenosti zemlje, to je i svedočanstvo za
neraskidivo prijateljstvo između naše dve zemlje, naveo je Sunak
u saopštenju.

Sunak će ponuditi podršku Londona planovima Zelenskog da, kako se navodi u saopštenju kabineta britanskog premijera, radi na pravednom i trajnom miru za Ukrajinu.

Britanija će, takođe, tokom dana uvesti dodatne sankcije koje imaju za cilj da utiču na one koji su pomogli predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da izgradi lično bogatstvo i kompanije koje profitiraju od ratne mašinerije Kremlja, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.