U trendu

Zelenski potpisao odluku o raspuštanju suda u Kijevu

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da Ukrajina može istovremeno da se bori protiv korupcije i ruske agresije.

„Ova priča je došla do kraja“, rekao je Zelenski u utorak kasno uveče i istakao da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu, prenosi Rojters.

Reč je o instituciji koju su ukrajinske antikorupcijske vlasti uporedile sa zločinačkom organizacijom, a SAD su njenom predsedniku uvele sankcije 9. decembra.

“ Nastavlja se priča o reformama, nastavlja se čak i u vreme takvog rata“, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

On je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament, navodi britanska agencija.

Pavlo Vovk, predsednik suda, napisao je u objavi na Fejsbuku da je odluka o ukidanju suda čisto politička i donesena na brzinu i da će „oni koji joj danas tapšu uskoro zažaliti“.

Američki Stejt Department saopštio je da je Vašington uveo sankcije Vovku „zbog traženja mita u zamenu za mešanje u sudske i druge javne procese“.

Slučaj korupcije protiv Vovka poslat je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog leta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar