U trendu

Zelenski razgovarao sa Šolcom o odbrambenoj pomoći

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao o odbrambenoj pomoći, saradnji u energetskom sektoru i jačanju sankcija Rusiji.

„Zahvalni smo za dijalog na visokom nivou sa Nemačkom i podršku našoj borbi“, naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

On je danas saopštio i da bi ruska agresija sa njegovu zemlju bila sprečena da je Ukrajina bila članica NATO saveza.

„Da je Ukrajina bila deo NATO pre rata, rata ne bi ni bilo“, rekao je on studentima na Institutu za političke studije u Parizu, govoreći putem video veze.

Zelenski je takođe rekao da je njegova zemlja „spremna“ da vodi pregovore „sve dok ne bude prekasno“, preneo je Si-En-En.

Portparol nemačke Vlade izjavio je da je Šolc naglasio da je na Rusiji „da odmah prekine sukob u Ukrajini, povuče trupe i obnovi teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, navodi Rojters.

„Kancelar i ukrajinski predsednik takođe su razmenili mišljenja o veoma konkretnim, praktičnim načinima za nastavak podrške Ukrajini i dogovorili se da ostanu u bliskom kontaktu“, naveo je portparol u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.