U trendu

Zelenski: Rekonstrukcija Ukrajine je zajednički zadatak demokratskog sveta

 Rekonstrukcija Ukrajine će koštati najmanje 750 milijardi dolara i biće „zajednički zadatak celog demokratskog sveta“ rekli su danas ukrajinski predsednik i premijer na otvaranju konferencije u Luganu, na kojoj treba da se odrede prioriteti buduće rekonstrukcije ratom pogodjene zemlje.

Predsednik Volodimir Zelenski je govorio putem video veze na konferenciji koja okuplja zvaničnike zemalja ukrajinskih saveznica i brojnih medjunarodnih institucija, dok je premijer Denis Šmigalj došao na skup u Luganu sa brojnom ukrajinskom delegacijom u kojoj su izmedju ostalih i predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Zelenski je rekao da je rekonstrukcija Ukrajine „najvažniji doprinos miru na svetu“ .

Gotovo hiljadu zvaničnika saveznika Ukrajine, medjunarodnih institucija ali i privatnog sektora nalazi se u Luganu u Švajcarskoj danas i sutra da odrede kako će izgledati buduća rekonstrukcija zemlje.

„Ko treba da plati za plan rekonstrukcije koji se sada procenjuje na 750 milijardi dolara“, zapitao je ukrajinski premijer Šmigalj i sam dao odgovor, navodeći da ključni izvor finansiranja treba da bude zaplena imovine Rusije i ruskih oligarha zamrznuta u okviru medjunarodnih sankcija protiv Moskve u nastojanju da se zaustave borbe.

Procene o visini zamrznute imovine kreću se od 300 do 500 milijardi dolara prema Šmigalju, koji je takodje izložio plan rekonstrukcije svoje zemlje u tri faze.

Hitno je pomoći stanovništvu pogodjenom ratom, a onda u drugoj fazi finansirati hiljade projekata za rekonstrukciju i dugoročno treba pripremati jednu evropsku, zelenu i digitalizovanu Ukrajinu, rekao je ukrajinski premijer.

Predsednik Švajcarske federacije Ignacio Kasis, koji je domaćin konferencije zajedno sa svojim ukrajinskim kolegom Zelenskim, ocenio je da rekonstrukcija i reforme nisu u konkurenciji, da se uzajamno jačaju.

Kasis je pozvao da se i pored rata nastave napori u borbi protiv korupcije i za garantovanje funkcionisanja pravde.

Sastanak u Luganu treba da dovede do „efikasnog političkog procesa“ rekao je švajcarski predsednik.

Treba da se naprave planovi kojim će se garantovati pomoć Ukrajini i biti podeljene uloge izmedju te zemlje, drugih država, medjunarodnih institucija, privatnog sektora i civilnog društva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je sa „Slava Ukrajini“ završila govor u kome je insistirala na rekonstrukciji Ukrajine tako da bude bolja nego što je bila pre rata.

„Ukrajina iz svega ovoga može da izadje da bude na putu ka jednoj snažnoj zemlji, modernijoj, sa solidnijim pravnim sistemom i institucijama, sa uspehom u borbi protiv korupcije, ali takodje sa zelenijom, digitaizovanijom i otpornijom privredom“, rekla je fon der Lajen.

„Znamo da je njihova borba (ukrajinska) takodje naša borba i zato pomažemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Treba takodje da osiguramo da Ukrajina pobedi u miru koji će bez sumnje doći“, rekla je ona.

Cilj konferencije je da se napravi program sličan „Maršalovom planu“ SAD za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata. Procenjuje se da će obnova Ukrajine, u kojoj rat traje već više od četiri meseca, koštati stotine milijardi dolara.

Češki premijer Peter Fijala, čija zemlja je početkom jula preuzela rotirajuće predsedavanje EU, i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki, čija zemlja je prihvatila daleko najviše ukrajinskih izbeglica takodje prisustvuju konferenciji.

Plan bi trebalo da izloži potrebe Ukrajine, u smislu oštećene i uništene infrastrukture, razorene ekonomije, kao i u oblasti životne sredine i društva.

Konferencija u Luganu nije skup donatora, gde svako najavi koliki iznos će dati, već na skupu treba da se definišu principi i prioriteti procesa rekonstrukcije.

Konferencija treba da se završi sutra usvajanjem principa Lugana namenjenih da usmere ogromne napore koji bi mogli da traju više decenija, navelo je švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar