U trendu

Zelenski: Situacija u Bahmutu je „posebno vruća“

KIJEV, 3. aprila (Tajnug) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, „posebno vruća“.

„Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno ‘vruće'“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi.

Uticajni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe „progutale“ centar grada.

Ukrajinske snage su odbile 25 ruskih napada, ali ruska vojska je osvojila fabriku metala AZOM, koju su ukrajinske snage branile danima, dodao je on.

„Neprijatelj napada centar grada sa severa, istoka i juga i pokušava da stavi grad pod svoju punu kontrolu. U nekim mestima, imali smo uspeha, dok smo na nekim drugim mestima čak izveli i kontranapade. Međutim, neprijatelj povremeno beleži određene uspehe s obzirom na broj vojnika i broj dnevnih napada“, rekao je Ždanov.

Zelenski je u noćnom obraćanju rekao da su dve osobje ubijene u ruskom minobacačkom napadu u blizni grada Konotop u severnom regionu Sumi.

On je potvrdio ranije izveštaji da je u ruskom granatiranju ubijeno šest osoba u gradu Kostjantinivka u regionu Donjeck, a da je 11 osoba ranjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.