U trendu

Zelenski traži da Rusija bude izbačena iz FAO

PARIZ – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da Rusija bude izbačena iz Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

On je, obraćajući se na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu rekao da ne može biti razgovora o produžetku članstva Rusije u FAO, jer ta zemlja, kako tvrdi, izaziva glad za najmanje 400 miliona ili moguće više od milijardu ljudi, prenosi BBC.

Zelenski je ranije danas u televizijskom obraćanju rekao da bi milioni ljudi mogli da gladuju zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka i poručio da je svet na ivici „užasne krize sa hranom“.

Rusija je zauzela velike delove ukrajinske obale tokom skoro 15 nedelja rata, a njeni ratni brodovi kontrolišu Crno i Azovsko more.

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu za trenutnu situaciju, a Rusija kaže da su za to krive ukrajinske mine postavljene na moru i međunarodne sankcije Moskvi.

Ukrajina je izvozila do šest miliona tona žita mesečno pre nego što je Rusija započela napad 24. februara.

Količina je od tada opala na oko milion tona, jer je zemlja koja je veći deo svoje robe izvozila preko pomorskih luka, prinuđena da prevozi žito vozom preko zapadne granice ili preko svojih malih rečnih luka na Dunavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar