U trendu

Zelenski: Ukrajina zeli bezbednosne garancije od Rusije

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja želi bezbednosne garancije od Rusije kao korak ka okončanju konflikta izmedu te dve zemlje.

„Verujem da Rusija treba da bude među onim zemljama koje daju jasne bezbednosne garancije. Mnogo puta sam predlagao da predsednik Rusije sedne za pregovarački sto“, poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim i litvanskim kolegama, prenosi agencija Rojters.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska osuđuje odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike Donjecke i Luganske Narodne Republike i vidi tu odluku kao pretnju za ceo region i Evropsku uniju.

„Akcije Rusije su za nas veoma zabrinjavajuće. Mi ih shvatamo veoma ozbiljno“, rekao je Duda.

„Smatramo da one predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo naš region, za istočni blok NATO i EU u celini,“ poručio je poljski predsednik.

Ukrajina zaslužuje status kandidata za Evropsku uniju, a Poljska i Litvanija će je podržati u tom cilju, naveli su predsednici te dve zemlje u zajedničkoj deklaraciji sa ukrajinskim predsednikom.

„Naglašavamo da, s obzirom na značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjih reformi, kao i na aktuelne bezbednosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, a Litvanija i Poljska će podržati Ukrajinu u postizanju ovog cilja“, navodi se u deklaraciji koju su potpisali u Kijevu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Kako se navodi, zajednička deklaracija poziva međunarodnu zajednicu na „brzo uvođenje oštrih sankcija“ Rusiji, uključujući mere usmerene na gasovod Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.