U trendu

Žena koja optužuje kandidata za Vrhovni sud SAD spremna da svedoči u Kongresu

Žena koja optužuje kandidata za Vrhovni sud SAD Breta Kavanoa za seksualni napad spremna je da javno iznese svoju priču na senatskom odboru koji razmatra njegovu nominaciju, rekla je danas njena pravna zastupnica.

Kavano je bio na putu da njegova nominacija glatko prodje kroz Senat, ali su optužbe Kristine Blejzi Ford omele taj proces, navodi Asošiejtid pres.

Republikanski senatori su izrazili zabrinutost zbog optužbi da je pijani Kavano neprikladno dirao Ford i pokušao da joj skine odeću na žurci kada su bili tinejdžeri.

Advokatica Debra Kac je rekla da njena klijentkinja smatra da je incident s početka 80-ih pokušaj silovanja.

„Ona veruje da bi bila silovana da Bret Kavano nije bio žestoko pijan“, rekla je Kac na televiziji En-Bi-Si (NBC).

Kavano je „kategorički i nedvosmisleno“ negirao otpuže, saopštila je danas Bela kuća.

Optužbe o Kavanoovom seksualnom napadu su prvi put iznete u privatnom pismu bez navodjenje imena Kristine Blejzi Ford.

S objavljivanjem imena i detalja, optužbe su stavile u nezgodnu poziciju republikance koji brane kandidata za Vrhovi sud predsednika Donalda Trampa uoči izbora za Kongres u novembru na kojima učestvuje veliki broj ženskih kandidata, dok jača pokret „I ja“ (MeToo).

Mada deluje da će senatski odbor za pravosudje kasnije ove nedelje glasati o nominaciju, medju republikancima izgleda da se javljaju podele po pitanju Kavanoa – više njih je tražilo da se odloži glasanje dok senatski odbor ne sasluša Ford.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.