U trendu

Žene u SAD moći će poštom da dobijaju pilule za abortus

VAŠINGTON – Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je da se tablete za indukovanje abortusa mogu slati poštom, odnosno da žene koje žele da prekinu ranu trudnoću medikamentima, ne moraju da odlaze kod lekara u ordinaciju.

Odluka dolazi u trenutku kada američki Vrhovni sud razmatra slučaj države Misisipi koja želi da ograniči pravo na abortus, a mnogi se plaše da bi odluka u korist restrikcija mogla da ugrozi pravo na aboruts u SAD, zagarantovano presudom Ro protiv Vejda iz 1973, piše GLas Amerike.

Lekovi za indukovanje abortusa – majfpriston i majoprastol, koji se piju u kombinaciji, daju se ženama koje žele da prekinu ranu trudnoću, a koriste se i za lečenje žena koje su imale više pobačaja.

Do sada su žene morale da odlaze lekaru kako bi dobile ovaj lek, koji je u SAD odobren od 2000. godine. Međutim, zbog pandemije je privremeno obustavljeno pravilo da mora da se ide u ordinaciju, a sada je FDA potvrdila da to nije potrebno.

To praktično znači da pacijentkinje ne moraju da odlaze u kliniku da bi abortirale, već mogu virtuelno da se sastanu sa lekarom, a da im lek bude poslat poštom.

Takođe se omogućava ženama koje nemaju novca ili žive na selu gde nema klinika za abortus da prekinu trudnoću ako to žele.

Odluka je doneta u trenutku kada mnoge američke države donose striktne zakone o zabrani abortusa, a jedan od najrigozornijih ima Teksas – gde građani mogu da tuže klinike koje rade abortuse posle 6. nedelje trudnoće.

Međutim, žene u tim državama neće moći da dobijaju pilule za abortus poštom, jer zakoni saveznih država imaju primat u odnosu na odluku FDA, ali mogu da otputuju u državu u kojoj je to dozvoljeno i da im pilula stigne na adresu koju zatraže. Države Njujork i Kalifornija su već objavile da će davati pilule za abortus i ženama iz drugih američkih država.

Odluka FDA unosi novi momenat u debatu o zabrani abortusa u SAD.

Organizacije koje su protiv abortusa ocenile su da je FDA ignorisala podatke o komplikacijama kod upotrebe pilule i da dovodi žene u opasnost. Traže da se vrati nazad staro pravilo odlaska u kliniku.

Podaci FDA pokazuju da je od 3,7 miliona žena, koje su prekinule trudnoću tabletom, umrlo njih 24.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar