U trendu

Ženeva: Prihvaćen zahtev Ukrajine za hitnu debatu

ŽENEVA – Visoki komesarijat UN za ljudska prava (OHĆR) prihvatio je danas zahtev Ukrajine da se održi hitna debata ove nedelje oko ruske vojne intervencije, nakon što je izaslanik Kijeva rekao na forumu u Ženevi da neke od vojnih akcija Moskve „mogu da doprinesu ratnim zločinima“.

Veće od 47 članica usvojilo je predlog sa 29 glasova za (među njima i SAD) i pet protiv (uključujući Rusiju i Kinu), dok je 13 bilo uzdržano, nakon što je ruski ambasador Genadij Gatilov pozvao da glasanje bude javno, preneo je Rojters.

Ukrajinska ambasadorka u UN u Ženevi Jevhenija Filipenko rekla je u uvodnom govori da je „Rusija, član ovog komesarijata, posegla za neisprovociranim i neopravdanim napadom na Ukrajinu“.

„To nije bio napad samo na Ukrajinu, to je bio napad na svaku članicu UN, na Ujedinjene nacije i na principe koje je ova organizacija stvorila“, rekla je Filipenko.

Gatilov je rekao da je Rusija pokrenula specijalne operacije kako bi sprečila tragediju u regionu Donbas i da ruske snage ne pucaju na civilne mete u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.