U trendu

Zvaničnica EMA: Ne preporučujemo zasad Sputnjik V

AMSTERDAM – Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je danas na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

„Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu“, rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Ona nije odbacila da postoji mogućnost da se Sputnjik pojavi u ponudi za vakcinaciju u zemljama EU.

„Pre toga je neophodno da se uradi ekspertiza, koju je EMA otpočela. Podaci koji stižu od ruskog proizvođača će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost. Ukoliko sve prođe, vakcina će biti odobrena“, dodala je Virthumer-Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je blizu odobravanja u tri zemlje EU – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj – a zvaničnici Evropske unije su rekli da bi Brisel mogao da počne pregovore sa proizvođačem vakcine ukoliko najmanje čcetiri države zatraže to.

EMA će razmotriti i upotrebu američke vakcine Džonson i Džonson, a specijalan sastanak povodom odobrenja ove vakcine biće održan 11. marta.

„Očekujemo pozitivnu procenu i da će Evropska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu vakcine“, dodala je visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.