U trendu

Zvaničnik Kaškaiša: Pametan grad je grad dobar za život

Portugalski grad Kaškaiš na listi je pametnih gradova zbog inovativnih rešenja i primene novih tehnologija ali prvenstveno zbog kvaliteta života koji pruža svojim građanima.

Lajtmotiv letovališta na atlantskoj obali sa više od 300 sunčanih dana godišnje je dobar kvalitet života za sve, kažu u gradskoj vladi Kaškaiša koja sebe smatra socijalno odgovornom.

„Turizam nije glavni cilj. Cilj je učiniti grad najboljim za život“, rekao je zamenik gradonačelnika Kaškaiša Migel Pinto Lus (Miguel Pinto Luz) grupi novinara iz Srbije koji su boravili u poseti Portugalu u okviru projekta Puls Evrope – Medijske posete EU.

Prema njegovim rečima, Kaškaiš nije pametan grad (Smart City) zbog novih tehnologija, mada su i one značajne, već zbog dobrih škola, dobrog zdravstva, bezbednosti…

U primorskom gradu na tridesetak kilometara zapadno od Lisabona javni prevoz je besplatan, kao i iznajmljivanje bicikala i trotineta, besplatni su lečenje i dostava lekova ako je potrebno, fakultet je najbolji, rekao je Pinto Lus.

On kaže da je model „pomoći svima“ javna politika poslednjih dvadesetak godina i da su u gradu sa nešto više od 200.000 stanovnika izdali više od 100.000 kartica koje omogućavaju besplatan prevoz, zdravstvo, školstvo, popuste u ustanovama kulture, na sportskim događajima itd.

Tehnologija je, prema rečima zamenika gradonačelnika Kaškaiša, važna da bi sve dobro funkcionisalo i iza pametnog grada stoji komandni centar. U taj centar slivaju se svi relevantni podaci i iz njega se upravlja svim segmentima gradskog života, od javnog osvetljenja, preko upravljanja otpadom i saobraćajem, do upravljanja u kriznim situacijama.

Stručnjaci inače kažu da je Kaškaiš zbog svoje veličine, diverziteta, kulturnog blaga, prirodnih resursa, kao i humanog potencijala, idealan za inovacije.

Kaškaiš je pametan grad i zbog posvećenosti zelenim ciljevima Portugala, uključujući nultu emisiju gasova sa efektima staklene bašte do 2045.

Tome treba da doprinese „neto nulti prevoz“. Kako je rekao Pinto Lus, besplatan javni prevoz uz istovremeno skupo parkiranje i zatvaranje nekih ulica za saobraćaj treba da podstakne korišćenje autobusa.

Grad star 650 godina odlučno deluje i na zahtevima cirkularne ekonomije, što se najbolje vidi u upravljanju otpadom. Naime, otpad se spaljuje i iz njega se proizvodi vodonik na koji idu gradski autobusi i aktivni ugljenik koji se koristi kao đubrivo na poljoprivrednim imanjima. Povrće sa tih imanja ide u školske kuhinje i kantine, čime se krug cirkularne ekonomije zatvara.

Kaškaiš se „pokazao“ i u vreme krize i, rekao je njegov zvaničnik, za vreme pandemije je prvi slao pomoć u maskama a nakon napada Rusije na Ukrajinu prvi u Portugalu je primio ukrajinske izbeglice.

Taj grad takođe je „grad pobratim“ sa više gradova u svetu, od Bijarica i Gaze do Buče, od kojih su dosta naučili o pametnim gradovima i kojima prenose svoja iskustva i najbolje prakse.

Kaškaiš godišnje poseti više od milion turista i toliki priliv, koliko god da je dobar za gradski budžet, iscrpljuje resurse grada, iz čega i proizilazi potreba da se gradom upravlja na „pametniji“ i inovativniji način.

Kuće u tom pametnom gradu imaju mnoge svetski poznate ličnosti a trenutno je među žiteljima Kaškaiša „glavna tema“ vila koju gradi slavni portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.