U trendu

Zvaničnik SAD tvrdi da Vagner grupa regrutuje osuđenike

VAŠINGTON – Ruska privatna vojna kompanija Vagner grupa pokušava da regrutuje preko 1.500 osuđenika za učešće u ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju da se uključe u ratna dejstva, izjavio je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

„Naše informacije pokazuju da Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno stradaju mladi i neiskusni boraci“, rekao je američki zvaničnik novinarima govoreći pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Rojters.

Evropska unija je uvela sankcije Vagner grupi optužujući je za tajne operacije koje sprovodi za račun Kremlja, ali predsednik Rusije Vladimir Putin ukazao je da ta grupa ne predstavlja rusku državu, kao i da „privatni vojni izvođači“ imaju pravo da rade bilo gde u svetu sve dok ne krše ruske zakone.

Američki zvaničnik je rekao da je video snimke na društvenim mrežama, na kojima se čini da se pojavljuje Jevgenij Prigožin, za koga ministarstvo finansija SAD i Evropska unija tvrde da je povezan sa Vagner grupom, kako pokušava da regrutuje ruske osuđenike, ali i Tadžikistance, Beloruse i Jermene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar