U trendu

Zvaničnik sirijske vlade u Nemačkoj osudjen za zločine protiv čovečnosti

Nemački sud osudio je danas bivšeg pripadnika sirijske tajne policije Anvara Raslana za zločine protiv čovečnosti zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru u blizini Damaska pre jedne decenije.

Presudu su sa nestrpljenjem očekivali Sirijci koji su pretrpeli zlostavljanje ili izgubili rodjake u dugotrajnom sukobu u Siriji, piše AP.

Državni sud u Koblencu zaključio je da je Anvar Raslan bio visoko pozicioniran i zadužen za objekat u sirijskom gradu Duma gde su osumnjičeni opozicioni demonstranti bili pritvoreni. Osudjen je na doživotnu robiju.

Njegovi advokati tražili su prošle nedelje da bude oslobodjen, tvrdeći da on lično nikoga nije mučio i da je pobegao 2012.

Nemački tužioci su tvrdili da je Raslan nadgledao sistematsko i brutalno mučenje više od 4.000 zatvorenika izmedju aprila 2011. i septembra 2012. godine, što je rezultiralo smrću više desetina ljudi.

Žrtve i nevladine organizacije za ljudska prava nadaju se da će presuda biti prvi korak ka dostizanju pravde za veliki broj ljudi koji u Siriji nisu mogli da podnesu krivične prijave protiv zvaničnika sirijske vlade.

Rat vladinih snaga i pobunjenika u Siriji traje više od 11 godina. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine do marta 2020.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar