„Anđeli i demoni“ stižu u maju

Posle uspešne ekranizacije romana "Da Vinčijev kod" ("The Da Vinci Code") iz 2006. godine, producenti i ekipa ovog filma najavili su i snimanje nastavka, takođe baziranog na bestseler romanu Dena Brauna (Dan Brown). Snimanje filma "Anđeli i demoni" ("Angels & Demons") odlagano je zbog štrajka scenarista 2007/2008, i konačno je počelo 4. juna ove godine u Rimu, a zatim nastavljeno u Los Anđelesu. Datum svetske premijere je, kao što smo već najavili, 15. maj 2009. godine, dok će se u domaćim bioskopima ovaj film pojaviti dan ranije.
Režiser je ponovo Ron Hauard (Ron Howard), a nije menjan ni tumač glavnog lika, Roberta Langdona, Tom Henks (Tom Hanks). Sada je poznato da glavni ženski lik, Vitoriju Vetru, ćerku naučnika CERN-a – Leonarda Vetre, u filmu tumači izraelska glumica Ajlet Curer (Ayelet Zurer), a ne Naomi Vots (Naomi Watts), kako je najavljivano. Njena funkcija u filmu slična je ulozi Sofi Nevo, koju je u filmu "Da Vinčijev kod" igrala Odri Totu (Audrey Tautou).
Ulogu komornika Karla Ventreske u filmu tumači Junan Mekgregor (Ewan McGregor), uloga komandanta Olivetija poverena je italijanskom glumcu Pjerfrančesku Favinu (Pierfrancesco Favino), dok Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgerd) igra kapetana Rošera. Scenario su napisali Akiva Goldsman (Akiva Goldsman) i producent Brajan Grejzer (Brian Grazer).
Radnja filma prati profesora Roberta Langdona, harvardskog simbologa i eksperta na polju religijskih simbola, koji je glavni lik i prethodnog filma. Novi film donosi priču o sukobu drevnog tajnog bratstva Iluminati i Rimokatoličke crkve, vrtoglavoj trci s vremenom u potrazi za razornim tajnim oružjem i uporednim pokušajem spasavanja četvorice najvažnijih ljudi Rimokatoličke crkve.
Sve počinje telefonskim pozivom Robertu Langdonu da dođe u švajcarski istraživački institut CERN da bi analizirao zagonetni simbol urezan na grudima ubijenog fizičara. Robert Langdon je veliki poznavalac običaja Iluminata, pa ga uprava švajcarskog nuklearnog instituta angažuje da rasvetli naučnikovo ubistvo. Dok pokušava da reši to ubistvo, Langdona će put navesti u Rim, na papsku konklavu, a zatim i u veliku poteru u kojoj će pratiti drevne simbole Iluminata. Očajnički pokušavajući da spasu Vatikan od snažne tempirane bombe, Langdon i Vitorija Vetra kreću u borbu sa zagonetkama i vremenom kroz zapečaćene kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale i najskriveniju odaju na zemlji – odavno zaboravljeno skrovište Iluminata. Bitka između nauke i religije pretvara se u pravi rat.
Na internetu se nedavno pojavio i prvi trejler za ovaj film.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.