U trendu

Andžela Baset

Andžela Baset (Angela Bassett) rođena je 16. avgusta 1958. godine u Njujorku. Odrasla je na Floridi sa majkom i sestrom. Za glumu se zainteresovala tokom srednje škole, tačnije, prilikom jedne ekskurzije u okviru koje je posetila Kenedi produkciju, jednu od tada najjačih producentskih kuća u Americi.

S obzirom na to da je imala podršku profesora, a i dobar uspeh u srednjoj školi, dobila je stipendiju i otišla na Jejl, gde je studirala dramske umetnosti. Dugo je dobijala uloge afroameričke supruge i puno je truda uložila da razbije i prebrodi taj stereotip. Prvi film u kom je donekle uspela u tome jeste film „F/X“ iz 1986. godine.

Svoje najuspešnije uloge ova glumica ostvarila je devedesetih godina. Naročito su se izdvojili njeni filmovi „Boyz „N the Hood“ i „Malcolm X“ sa Denzelom Vošingtonom. Takođe, glumila je Tinu Tarner u filmu snimljenom na osnovu njene autobiografije – „What“s Love Got To Do With It?“.

Svoju popularnost uvećala je filmovima „Waiting To Exhale“ sa Vitni Hjuston i „Contact“ sa Džodi Foster. Poslednji veliki film u kom je imala ulogu bio je film „The Score“ („Plen“) sa Robertom de Nirom, Marlonom Brandom i Edvardom Nortonom.

Andžela Baset venčala se 1997. godine sa glumcem Kortnijem Vensom (Courtney B. Vance).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.