Beldocs od 8. do 15. maja u Beogradu

Jubilarni 10. po redu Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji će obeležiti brojni noviteti i filmska ostvarenja savremene dokumentaristike, biće održan od 8. do 15. maja u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Festival u Velikoj dvorani Centra Sava otvoriće film o „Još jednom s emocijom“ Endrua Dominika o nastanku legendarnog albuma „Skeleton Tree“ Nika Kejva.

Slogan ovogodišnjeg Festivala „Nije još mrak“ proistekao je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

Direktor Beldocs festivala Mladen Vušurović kazao je da će ove godine na festivalu biti prikazano 89 filmova.

„Ovo  je vrlo emotivan trenutak. Ovo je 10. Beldocs po redu. To znači deset godina izgaranja, ulaganja energije, truda i novca“, rekao je Vušurović.

U okviru selekcije medjunarodnog takmičarskog programa biće prikazano dvanaest filmova, tematski i stilski različitih.

Filmski teoretičar i selekor medjunarodne selekcije Greg Di Kjur, koji se prošle godine priključio festivalu, rekao je da će ljubitelji filma moći da pogledaju i aktuelan dokumentarac „Poslednji ljudi u Alepu“ sirijskog reditelja Ferasa Fejada, kao i filmove koji se bave tematikom  ispitivanja  granica unutar porodice, vizualne umetnosti i muzike.

„Gledaćemo filmove i sa izrazitim autorskim pečatom, srceparajuće priče o borbi za život i svoj grad, dramu o snovima i željama. Posebno mi je zadovoljstvo da napomenem da će u okviru selekcije hrvatskog filma biti predstavljeno šest izvrsnih dokumentaraca snimanih iz ženskog ugla“, rekao je Di Kjur.

Selektor domaćeg takmičarskog i revijalnog programa Marko Grba Singh, koji je prošle godine učestvovao na Beldocs festivalu kao autor filma „Abdul i Hamza“, najavio je da će ove godine domaća selekcija nastaviti sa filmovima slične tematike, izdvojivši izmedju ostalih dokumentarac „Izmedju granica“ Jelene Gavrilović i Mirka Radića, o izbegličkom kampu u Preševu.

Selektor nove „Feelgood movies“ selekcije Reditelj Stevan Filipović kazao je da će ove godine u okviru te selekcje biti tri podnaslova koja će stvoriti precizniju sliku onoga što će moći da se pogleda u Kinoteci u Kosovskoj.

Selektorka specijalne premijerne selekcije „Kreacija vs. destrukcija“ Nataša Govedarica kazala je da je ta selekcija fokusirana na temu suprotnosti kreacije i destrukcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.