Bernardo Bertoluči

Poznati režiser i scenarista rođen je 16. marta 1940. godine u Parmi, u Italiji. Interesovanje za film pokazao je još u detinjstvu, pa ga je otac, koji se između ostalog bavio i filmskim kritikama za lokalne novine, podučavao filmskoj umetnosti.

Kada je završio srednju školu, dobio je kameru i pomoću nje je pravio kratke filmove u kojima su uloge imali članovi i prijatelji njegove porodice. Studirao je modernu književnost na Rimskom univerzitetu, gde je upoznao vrhunskog režisera Paola Pasinija, koji mu je dao posao asistenta režisera. Bertoluči ubrzo napušta fakultet i sve svoje vreme posvećuje pravljenju filmova. Tokom studija, a i kasnije, pisao je poeziju i izdao nekoliko knjiga od kojih su neke dobile prestižne italijanske nagrade.

Narednih godina režirao je dva filma, od kojih je jedan, „Pre revolucije“, dobio nagradu Festivala u Kanu. Međutim, ovi filmovi nisu ga finansijski ojačali, tako da posle njih odlazi u naftnu kompaniju Shell, za koju je radio dokumentarce o poslovanju firme. Sve do sedamdesetih godina, Bertoluči snima filmove bez većeg komercijalnog uspeha, među kojima se izdvaja jedino film „Ljubav i bes“. Smatra se da je jedan od uzroka neznatnog uspeha njegovih tadašnjih filmova bio njihov naglašeni politički ton, proistekao, sva je prilika, iz režiserovih ličnih političkih ubeđenja (Bertoluči je, naime, postao član komunista).

Prvi veliki uspeh doživeo je sa filmom „Poslednji tango u Parizu“, u kom je glumio Marlon Brando. Za ovaj film dobio je puno nominacija za Oskara i Zlatni globus, ali nagrade ipak nije osvojio, jer je film sadržao scene koje su se sedamdesetih godina smatrale pornografskim, te je dobio tzv. X rejting.

Vrhunac Bertolučijeve karijere bio je film „Poslednji kineski car“, iz 1987. godine, koji je osvojio mnoštvo nagrada od kojih se izdvaja devet nagrada Akademije. Poslednjih petnaestak godina, Bertoluči u proseku plasira jedan film svake tri godine. Njegova značajna ostvarenja bila su „Mali Buda“ i „Ukradena lepota“, u kojima su glumili veoma poznati glumci poput Liv Tajler, Bridžit Fonda, Kianu Rivsa, Džeremi Ajronsa, Džona Malkoviča…

Ovaj režiser i danas je veoma aktivan. Kada se reklamiraju Bertolučijevi novi filmovi, najčešće se njegovo ime pominje pre imena svih glumaca, ma koliko oni bili poznati, što dovoljno govori o kvalitetu ovog režisera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.