Bil Kozbi

Bil Kozbi (William Henry Cosby) rođen je 12. jula 1937. godine u Filadelfiji. Već u petom razredu osnovne škole zabavljao je drugove svojim komičnim nastupima. U školi se bavio fudbalom, ragbijem i bejzbolom. Budući natprosečno inteligentan, već u osnovnoj školi dobio je stipendiju. Ipak, obaveze oko fudbala, ragbija i bejzbola dosta su ga sputavale u učenju, pa mu je bilo najavljeno da će ponavljati deseti razred. Kada je to čuo, Kozbi je napustio školu.

Posle nekoliko godina, odlučio je da završi školu, ali vanredno. Kasnije upisuje fakultet i diplomira u roku. Godine 1977. Bil Kozbi je doktorirao tezom „Integralna analiza uticaja vizuelnih medija kroz „Debelog Alberta“ i „Kozbi šou“ na decu osnovne škole“. „Debeli Albert“ i „Kozbi šou“ su, naravno, serije u kojima je imao glavne uloge.

„Kozbi šou“ je bez sumnje serija kojom se Bil Kozbi proslavio: ne samo da je zahvaljujući ovoj seriji stekao ogromnu popularnost već se i obogatio postavši vlasnik 50% akcija projekta. Prvi „Kozbi šou“ prikazan je 1971. godine. Serija je bila prikazivana nekoliko godina, ali je ukinuta zbog male gledanosti. Veliki povratak na televizijske ekrane desio se 1984. godine. Sve do 1992. godine, kada je prikazana poslednja epizoda ove serije, „Kozbi šou“ je imao ogromnu gledanost. Kao jedan od akcionara, Bil Kozbi je u tom periodu zaradio čak 300 miliona dolara. Gotovo 50 miliona poklonio je školama i univerzitetima u SAD-u.

Godine 1997. Bil Kozbi suočio se sa najvećom tragedijom u životu: njegov sin ubijen je u Los Anđelesu, a u isto vreme je izvesna Dženifer podnela tužbu izdajući se za Kozbijevu vanbračnu ćerku. Na ishodu procesa Bil Kozbi je priznao da je imao vezu sa njenom majkom, ali je Dženifer morala javno da se izvini zato što je optužila Kozbija da joj je otac.

Pored glume, Kozbi ima i svoj džez bend sa kojim svira po klubovima u Njujorku. Takođe, napisao je četiri knjige o deci, odrastanju i braku. Imao je i uloge u nekoliko manje uspešnih filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.