U trendu

Bio je jedan od talentovanijih glumaca u bivšoj Jugi, tragična smrt je sve prekinula

Glumac Davor Dujmović sa samo 18 godine postao je zvezda, a najpoznatiji je po ulozi Perhana u filmu „Dom za vešanje“. Na današnji dan 1999. godine, sa samo 30 godina, počinio je samoubistvo vešanjem.

Glumac rođen u Sarajevu sasvim je slučajno ušao u svet filma. Kao dečak imao je običaj da navraća kod svog oca koji je radio na pijaci. Jedan dan je došao na sok u obližnji restoran i tamo su ga zapazili Emir Kusturica i njegov asistent Ćiro Mandić. Pozvali su ga na audiciju za film „Otac na službenom putu“ i vrlo brzo se pokazao da je on kao stvoren za ulogu. Film je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, a Dujmović je pred sobom imao blistavu budućnost.

Pokušao je da upiše glumačku akademiju, ali nije mu uspelo pa je odustao. „U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uslovom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe, jer sam mislio da se bavim glumom dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja u stvari nikad nisam imao nameru da buem glumac“, rekao je 1996. godine za Huper.

Sa nepunih 18 godina dobio je glavnu ulogu u sledećem filmu Emira Kusturce, „Dom za vešanje“, koji je ujedno postao i njegov najveći uspeh. Nakon tog filma proglašen je jednim od pet najboljih glumaca u Evropi. Nakon toga pojavljivao se i u pozorištu, a poznat je i po ulozi u „Top listi nadrealista“. Početkom devedesetih navukao se na heroin za koji je sam jednom prilikom priznao da ga „ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju“.

Tokom prvih par meseci rata bio je u Sarajevu, a zatim otišao u Beograd, gde je snimio još nekoliko filmova. Nakon završetka rata odlazi u Banja Luku, gde osniva fond za kulturu Republike Srpske.

U to vreme viđao se sa devojkom sa kojom je poslednjih meseci svog života živeo u Sloveniji, u Novom Mestu. Tamo je 1999. godine izvršio samoubistvo, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)