Bliži se 63. Kan

Šezdeset treći kanski filmski festival biće održan od srede 12. do nedelje 23 maja. Program festivala još uvek nije poznat, njegovo zvanično predstavljanje očekuje se početkom maja. Predsednik žirija koji će dodeljivati glavne nagrade festivala, pre svega Zlatnu palmu, biće reditelj Tim Barton (Tim Burton). U žiriju koji čine osam čanova biće i engleska glumica Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale) i glumac Benisio del Toro (Benicio Del Toro).
Ono što će najviše obradovati domaću publiku jeste činjenica da će i Srbija imati dva predstavnika u Kanu. Kratki igrani film "Ja već Jesam sve ono što želim da imam" Daneta Komljena u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu pozvan je da učestvuje u takmičarskom programu "Cinefondation". Ovaj program posvećen je otkrivanju novih talenata, i Komljenov film je izabran u selekciju od 13 filmova između 1.500 pristiglih radova iz celog sveta. Predsednik žirija ovogodišnjeg programa "Cinefondation" je čuveni reditelj Atom Egojan (Atom Egoyan).
"Ja već Jesam sve ono što želim da imam" je ispitni film treće godine filmske režije u klasi profesora Slobodana Šijana. Glavni junak, Danijel, iznenada se pojavljuje pred vratima svoje starije sestre koja živi u Beogradu i moli je da bude kod nje nekoliko dana. Film govori o načinu na koji se Danijel nosi s onim u šta je upleten, a što se polako otkriva. U ovom 34-minutnom filmu glavne uloge tumače Ivan Đorđević i Bojana Zečević.
Novi filmski projekat reditelja i producenta Srdana Golubovića "Krugovi" odabran je da bude predstavljen pred svetskim producentima na scenarističkim sesijama programa "Atelje" na festivalu. Ovaj projekat našao se među 15 odabranih za ovogodišnje predstavljanje dela u nastanku.
Objavljen je i zvanični poster 63. kanskog filmskog festivala, koji prati tradiciju započetu pre dve godine o misteriji na filmu. Na naslovnoj strani je francuska glumica Žilijet Binoš (Juliette Binoch). Festival će otvoriti novo ostvarenje Ridlija Skota (Ridley Scott) – "Robin Hud" (" Robin Hood")
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.