„Četvrti čovek“ – najbolji na SOFEST-u

Veliku statuetu 37. sopotskog filmskog festivala (SOFEST) za najbolji film, po mišljenju stručnog žirija, poneo je "Četvrti čovek" Dejana Zečevića. Dobitnike nagrada birao je tročlani žiri u sastavu Sanja Vejnović – glumica i producent iz Hrvatske, glumac Slavko Štimac i Miroslav Momčilović – reditelj i dramaturg.
Dejan Zečević je poneo i nagradu za najbolju režiju na festivalu i statuetu SOFEST-a, takođe za film "Četvrti čovek". Nagradu za najbolju žensku ulogu, to jest statuetu SOFEST-a ponela je Anica Dobra za ulogu u filmu "Ljubav i drugi zločini". Istu nagradu u muškoj konkurenciji poneo je Nikola Kojo za ulogu u pobedničkom filmu "Četvrti čovek".
Nagradu za najbolji scenario i statuetu SOFEST-a poneli su Stefan Arsenijević, Srđan Koljević i Bojan Vuletić za film "Ljubav i drugi zločini" u režiji Stefana Arsenijevića. Statuetu Sloboda, to jest nagradu publike za najbolji film, ponelo je ostvarenje "Miloš Branković" Nebojše Radosavljevića.
Direktor Direkcije Festa saopštio je da je ove godine uvedeno novo priznanje, za dobar kontakt sa Sopotom i publikom Sofesta. Tu novoustanovljenu nagradu poneo je glumac Petar Božović, kome je simbolično uručena čuturica rakije i boca sopotskog vina.
Proglašenjem pobednika i uručivanjem statueta i novčanih nagrada u subotu je u sopotskom Centru za kulturu svečano završen festival na kojem je u konkurenciji prikazano osam srpskih dugometražnih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana. Pored pomenutih, prikazani su i "Čitulja za Eskobara", "Biro za izgubljene stvari", "Princ od papira", "Na lepom plavom Dunavu" i "Bledi mesec" – novi film Ljubiše Samardžića, koji je premijerno prikazan u Sopotu.
Reditelj Goran Marković zvanično je zatvorio festival, a naš proslavljeni kompozitor Zoran Simjanović izveo je na završnoj svečanosti temu iz Markovićevog filma "Specijalno vaspitanje".
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.