U trendu

Da li je Džek moga da preživi: Nauka dala konačan odgovor o čuvenoj sceni iz „Titanika“

Svaki obožavalac „Titanika” Džejmsa Kamerona sigurno je mnogo puta raspravljao o tome da li je Džek (Leonardo Di Kaprio) morao da umre ili ne. Mnogi gledaoci tvrde da je bilo dovoljno mesta i za Džeka i za Rouz (Kejt Vinslet) na plutajućim vratima koji su postali improvizovani splav, ali sam Kameron je tu da dokaže da svi nisu u pravu.

U razgovoru za The Toronto Sun tokom promocije dugoočekivanog filma „Avatar: Put vode“, Kameron je otkrio da je dokumentovao „naučnu studiju“ koja dokazuje da dvoje ljudi nije moglo da preživi na plutajućim vratima na kraju „Titanika“.

„Napravili smo naučnu studiju da celu ovu stvar okončamo i jednom zauvek zabijemo kolac u njeno srce“, rekao je Kameron. „Od tada smo uradili temeljnu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je reprodukovao splav iz filma i uradićemo nešto posebno na tu temu u dokumentarcu koji izlazi u februaru.

Kameron je nastavio: „Uzeli smo dvoje kaskadera koji su bili iste težine kao Kejt i Leo i stavili smo senzore svuda po njima i unutar njih i stavili smo ih u ledenu vodu i testirali da vidimo da li su mogli da prežive kroz različite metode i odgovor je bio, nije bilo šanse da oboje prežive. Samo jedan je mogao da preživi.”

„[Džek] je trebalo da umre“, dodao je Kameron. „To je kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi i žrtvi i smrtnosti. Ljubav se meri žrtvom… Možda posle 25 godina više neću morati da se bavim ovim“.

Kameron je dospeo na naslovne strane 2019. jer je beskrajnu debatu o Džekovoj sudbini nazvao „glupom“. Režiser je za BBC rekao: „Nema debate. Ali ako zaista želite da otkrijete sve glupe argumente povezane sa tim… Mislim, da se vratimo na, da li je Romeo mogao biti pametan i nije uzeo otrov? Da. Da li je mogao da odluči da ne ponese svoj mali bodež za slučaj da se Julija ubode njime? Da apsolutno. Nekako je promašio poentu.“

Prošlog meseca Kameron je otkrio da je DiKaprio umalo izgubio ulogu Džeka jer nije želeo da se testira za tu ulogu. DiKaprio je već očarao direktore studija tokom svog prvog sastanka za ulogu, tako da je Kameron dogovorio drugi sastanak sa glumcem za testiranje sa Kejt Vinslet.

„Nije znao da će biti testiran“, rekao je Kameron za magazin GQ. „Mislio je da je to još jedan sastanak da upozna Kejt. Pa sam rekao: ‘Dobro, samo ćemo otići u susednu prostoriju, pa ćemo pročitati neke delove scenarija i snimiću to.’ A on je rekao: ‘Misliš, čitaću?’ Rekao sam, ‘ Da.“ Rekao je: „Oh, ja ne čitam.“ Rukovao sam se s njim i rekao: „Hvala što ste svratili.“

Kameron je odmah bio spreman da odbije Di Kaprija, ali glumac se vratio i rekao: „Čekaj, čekaj, čekaj. Ako ne čitam, ne dobijam ulogu? Samo tako?“ Kameron je odgovorio: „O, da. Hajde. Ovo je ogroman film koji će mi oduzeti dve godine života, a ti ćeš otići da radiš još pet stvari dok ja radim postprodukciju. Dakle, neću to za***ati donoseći pogrešnu odluku o kastingu. Dakle, čitaćeš, ili nećeš dobiti ulogu.“

Ponovno prikazivanje „Titanika“ u bioskopima počeće 10. februara 2023. Kameronov najnoviji rediteljsko ostvarenje, „Avatar: Put vode“, prikazuje se trenutno u bioskopima širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar