Dajan Kiton

Poznata holivudska glumica rođena je sa prezimenom Hol 5. januara 1946. godine u Kaliforniji. Sa 19 godina napustila je dom u Kaliforniji i otišla u Njujork da bi gradila glumačku karijeru, koja joj je oduvek bila san. Najpre je učila u Menhetenskoj pozorišnoj školi, da bi se posle tri godine već pojavljivala u brodvejskim predstavama.

U Njujorku je upoznala i Vudija Alena i sprijateljila se sa njim. Zajedno su kreirali nekoliko predstava, zatim i filmova, u kojima je Dajan imala glavne uloge. Profesionalna, ali i ljubavna veza ove glumice sa Alenom kulminirala je filmom „Annie Hall“, za koji je Dajan dobila Oskara. Posle ovog filma, promenila je prezime u Kiton. Sa Alenom je sarađivala tokom cele svoje karijere.

Veliki uspeh postigla je i filmom „Reds“, u kom joj je partner bio Voren Biti. Ovaj film bio je prilično komercijalan, ali je dobio i nekoliko nominacija za Oskara, uključujući i nominaciju za glavnu žensku ulogu koju je imala Dajan. Osamdesetih godina oprobala se i u režiserskom poslu – režirala je nekoliko dokumentaraca i mjuzikla, a malo kasnije je veliku ulogu ostvarila u gotovo legendarnoj seriji „Tvin Piks“.

Devedesetih godina vraća se glumi, a donekle zapostavlja režiju, iako je imala solidan uspeh u tom poslu. Filmovi „Druga sestra“ i „Marvinova soba“ postigli su velike uspehe, posebno u Americi, i potvrdili njen najviši status u Holivudu.

Tokom dosadašnje karijere snimila je preko 40 filmova, ali tvrdi da još nije završila…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.