Dejvid Dukovni

Poznati glumac rođen je 7. avgusta 1960. godine u Njujorku, kao drugo od troje dece u porodici. Otac mu je Rus, a majka Škotlanđanka. Roditelji su mu se razveli kada je imao 12 godina, a posle razvoda živeo je sa majkom.

Kao mlad, bio je veoma uspešan na studijama i dobio je stipendiju na prestižnom koledžu na Menhetnu, gde je bio u grupi sa Džonom F. Kenedijem Mlađim (John F. Kennedy Jr.), sinom ubijenog američkog predsednika. Diplomirao je na Jejl univerzitetu (Yale), na Fakultetu za englesku literaturu. U slobodno vreme, bavio se amaterski glumom i snimio je, pored toga, nekoliko reklama.

Konačno je promenio svoj život 1987. godine, napustivši Univerzitet, na kom je inače bio započeo pedagošku karijeru, i orijentisao se na glumačku karijeru. Svoj filmski debi imao je u filmu „Working Girl“ 1988. godine, u kom je dobio sporednu ulogu. Zapaženu ulogu imao je u kultnoj seriji „Tvin piks“, gde je glumio detektiva transvestita.

Do 1993. godine, glumio je u nekoliko manje poznatih filmova, u kojima je imao glavne uloge. Zatim mu je stigla ponuda za glavnu ulogu u seriji Krisa Kartera – „Dosije Iks“. U početku slabo gledana serija, prerasla je u kultnu i veoma popularnu seriju. U ovoj nesvakidašnjoj drami, glumio je agenta Foksa Moldera, koji sa partnerkom, Dejnom Skali (Gillian Anderson), istražuje najrazličitije paranormalne pojave. Ova serija donela mu je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u seriji.

U istoj postavi iz serije, snimljen je i film: „The X-Files: Fight the Future“, koji je, takođe, dostigao visoku gledanost. Velike su glasine kolale o njegovim ranim ulogama u pornografskim filmovima koje je on u jednom intervjuu „potvrdio“, ali mnogi smatraju da je sve to rekao sa dozom ironije.

Godine 1997, Dukovni i njegova dugogodišnja verenica Tea Leoni (Tea Leonie) venčali su se i imaju malu ćerku Madlin Vest (Madeline West).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.