Dobro došli u Slobodnu zonu

U Beogradu će se od 7. do 12. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograda (DKC) održati Četvrti filmski festival "Slobodna zona". Pod sloganom "Pomeri granice", "Slobodna zona" ove godine prikazuje 17 igranih i dokumentarnih filmova u redovnom programu i tri vanredne projekcije za učenike srednjih škola.
Ovaj festival je tokom godina postao sinonim za smotru angažovanih filmova koji se bave aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Snažnim autorskim pristupom važnim temama današnjice filmovi "Slobodne zone" nude gledaocima svežu i neuobičajenu osnovu za posmatranje i razumevanje sveta.
Festival će u petak, 7. novembra, u 18.30 časova biti otvoren projekcijom dokumentarnog filma "Taksi do tamne strane" ("Taxi to the Dark Side") Aleksa Gibnija (Aleks Gibni), koji je ove godine dobio Oskara za najbolji dokumentarni film. Budući da su sve karte za ovu projekciju rasprodate, uvedena je dodatna projekcija u 23 časa iste večeri. Film istražuje šta se dešava kada nekolicina ljudi proširi izvršna ovlašćenja u "ratu protiv terora" i dozvoli mučenje i potpuno poništavanje ljudskih prava. Iste večeri od 21 čas biće prikazan i nemački film "Sedmo nebo" ("Cloud 9") Andreasa Drezena (Andreas Drezen), koji se bavi temom erotske ljubavi među starim osobama, a premijerno je bio prikazan na Filmskom festivalu na Paliću.
Program obuhvata i dokumentarni film "Glasajte za mene" (Vote for Me) Veijuna Čena, igrani film "Posetilac" ("The Visitor") Tomasa Mekartija, dokumentarne filmove "Marsela" ("Marcela") Helene Treštikove, brazilski "Manda bala (Pošalji metak)" ("Manda Bala/Send a Bullet"), češki "Građanin Havel" ("Citizen Havel"), kineski dokumentarac "Uz Jangce" ("Up the Yangtze"), te izraelski film "Tvrđava Bofor" ("Beaufort"), kao i britanske filmove "Engleski hirurg" ("The English Surgeon") Džefrija Smita i "Ovo je Engleska" ("This is England") Šejna Medouza.
Cena karata za sve projekcije je 150 dinara, a prihod od prodaje ulaznica namenjen je za obuku lekara radiologa koji će obavljati preglede na pokretnom mamografu za rano otkrivanje raka dojke, za koji su nedavno skupljena sredstva.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.