U trendu

Dodeljeni Oskari za 2006.

Ceremonija dodele nagrade Oskar održana je u nedelju, 25. februara, u „Kodak“ teatru u Holivudu, a domaćin ceremonije bila je komičarka Elen Dedženeres (Ellen DeGeneres), koja se baš i nije proslavila u ovoj ulozi. Najviše razloga da se raduje imao je svakako Martin Skorseze (Martin Scorsese), koji je konačno poneo Oskara za najbolju režiju za film „Dvostruka igra“ („The Departed“) posle sedam neuspelih nominacija među kojima su i one za filmove „Razjareni bik“ („Raging Bull“), „Poslednje Hristovo iskušenje“ („The Last Temptation of Christ“), „Taksista“ („Taxi Driver“), „Dobri momci“ („Goodfellas“) i „Bande Njujorka“ („Gangs of New York“).
Stepen njegove neverice najbolje se vidi kroz pitanje koje je uputio prezenterima nagrade kada je posle silnih čestitki najzad dospeo za govornicu: „Molim vas, jeste li dva puta proverili ime?“ Svom kolegi nagradu su uručili čuveni režiseri Stiven Spilberg, Džordž Lukas i Frensis Ford Kopola. Koliko je ovaj Oskar zaslužen najbolje govori činjenica da od zvižduka odobravanja, vike i aplauza Skorseze dugo nije mogao da dođe do reči.
Skorsezeov film „Dvostruka igra“ poneo je ukupno četiri Oskara, među kojima i onaj najvažniji – za najbolji film, ali tu su i Oskari za najbolji adaptirani scenario, koji je otišao u ruke Vilijama Monahana (William Monahan), i za najbolju montažu – Skorsezeovoj dugogodišnjoj prijateljici Telmi Šunmejker (Thelma Schoonmaker).
DOBITNICI OSKARA
Najbolji film

  • "Dvostruka igra" ("The Departed")

Najbolja režija

  • Martin Skorseze (Martin Scorsese) – "Dvostruka igra" ("The Departed")

Najbolji glumac u glavnoj ulozi

  • Forest Vitaker (Forest Whitaker) – "Poslednji kralj Škotske" ("The Last King of Scotland")

Najbolja glumica u glavnoj ulozi

  • Helen Miren (Helen Mirren) – "Kraljica" ("The Queen")

Najbolji glumac u sporednoj ulozi

  • Alan Arkin (Alan Arkin) – "Mala mis sanšajn" ("Little Miss Sunshine")

Najbolja glumica u sporednoj ulozi

  • Dženifer Hadson (Jennifer Hudson) – "Devojke iz snova" ("Dreamgirls")

Sutra čitajte više o ceremoniji dodele Oskara.
Koristan link
Zvanična prezentacija Oskara

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.