U trendu

Dokumentarni film o postkolonijalizmu osvojio Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu

Žiri 74. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) večeras je dodelio glavnu nagradu Zlatnog medveda, francusko-senegalskoj rediteljki Mati Diop za dokumentarni film „Dahomey“ koji se bavi pitanjem restitucije umetničkih dela ukradenih u Africi za vreme kolonijalizma.

Nagrađivanjem filma koji se direktno bavi postkolonijalnim pitanjem, žiri kojim je predsedavala meksičko-kenijska glumica Lupita Nijong’o (Nyong’o), prva crnkinja na čelu žirija, ostao je veran političkoj tradiciji Berlinala.

„Možemo da zaboravimo prošlost, što je neprijatan teret koji nas sprečava da se razvijamo, ili da preuzmemo odgovornost za tu prošlost, iskoristimo je i napredujemo“, rekla je rediteljka Diop citirajući poznatog intelektualca sa Martinika Emea Sezera (Aime Cesaire).

„Kao filmski stvaralac francusko-senegalskog porekla, afro-potomak, odabrala sam da budem jedna od onih koji odbijaju da zaborave, koji odbijaju amneziju kao metodu“, dodala je 41-godišnnja rediteljka.

„Dahomey“ je priča o restituciji (u novembru 2021. u Beninu), 26 dela koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale 1892. godine.

To je drugi afrički film koji je dobio Zlatnog medveda, posle južnoafričkog ostvarenja „U-Carmen e-Khaielitsha“ Marka Dornford-Meja (May) 2005. godine.

Žiri 74. Berlinala dodelio je i nagradu za najbolju glumu rumunsko-američkom glumcu Sebastijanu Stanu za ulogu u filmu „A Different Man“.

Gran pri žirija dodeljena je stalnom gostu festivala, južnokorejskom reditelju Hong Sang-su za film sa Izabel Iper (Isabelle Huppert) „A Traveller’s Needs“, a nagrada žirija je pripala filmu „Empire“ reditelja Brunoa Dimona (Dumont).

Tokom festivala koji je počeo 15. februara, počasnog Zlatnog medveda je dobio čuveni reditelj Martin Skorseze (Scorsese).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar