U trendu

Drugi „Cinema City“ počinje u Novom Sadu

Drugi internacionalni Festival filma i medija "Cinema City" održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja "Exit". Tokom osam dana Novi Sad će postati grad festival, s bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima koji će se odvijati na više od 20 lokacija. Za osam dana biće prikazano 135 filmova u više od 160 emitovanja.
Filmski program predstaviće 16 selekcija domaće i strane produkcije, s tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima. Za najveću nagradu fesivala, tj. gran pri (Grand Prix), takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv "Exit Point", dok će se za nagrade u okviru selekcije "Nacionalna klasa" takmičiti domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine. Filmovi snimljeni s budžetom do 10.000 dolara takmičiće se u selekciji "Up to 10 000 bucks", a selektor tog programa je reditelj Dejan Zečević.
Jedanaest filmova iz internacionalnog takmičarskog programa "Exit Point" pokreću neka od suštinskih pitanja ljudske egzistencije, sintetišući veliki spektar iskustava s različitih strana sveta. Svaki na svoj način upozoravaju da su temelji ljudske egzistencije poljuljani ratovima, nezasitim konformističkim ambicijama korporacija i političara, deformisanim sistemom vrednosti.
U okviru takmičarske selekcije "Nacionalna klasa" biće prikazano deset filmova od kojih će pet imati svoje svečane premijere. Pored filmova "Beogradski fantom", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Tamo i ovde", "Turneja" i "Život i smrt porno bande", svoj filmski život će upravo na festivalu "Cinema City" početi filmovi: "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića, "Jesen u mojoj ulici" Miloša Pušića, "Neko me ipak čeka" Marka Novakovića i "Obični ljudi" Vladimira Perišića.
Na žurci povodom otvaranja festivala u subotu, 6. juna, u 21.30 na Petrovaradinskoj tvrđavi biće prikazan film "21 gram" u režiji Alehandra Gonzalesa Injaritua sa Šonom Penom, Naomi Vots i Benisiom del Torom u glavnim ulogama. Specijalna projekcija ovog filma održaće se povodom dolaska slavnog meksičkog scenariste, reditelja i pisca Giljerma Arijage, koji prvi put dolazi u Srbiju, kao gost festivala.
Ovogodišnji festivalski centar biće Srpsko narodno pozorište, a filmovi će se prikazivati u pet zatvorenih i tri bioskopske arene na otvorenom koje će imati najsavremeniju kino-opremu.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.