U trendu

Džejms Din

Džejms Din rođen je 8. februara 1931. godine u Indijani. Sa roditeljima se preselio u Kaliforniju kada je imao šest godina. Tokom školovanja, paralelno je išao na časove violine i svirao veoma dobro za svoje godine. Majka mu je umrla od raka kada je imao devet godina. Otac ga je posle toga poslao sestri njegove majke i njenog muža u Feirmaunt.

U srednjoj školi je puno igrao košarku i vozio motor. Posle maturiranja, vraća se u dom oca i maćehe u Los Anđeles. Upisao je Pravni fakultet, ali se posle manje od godinu dana prebacuje na Fakultet dramskih umetnosti. Posle nepune dve godine, napušta studije i učestvuje na svim audicijama, u potrazi za što više uloga. Početkom pedesetih godina često putuje na relaciji Los Anđeles – Njujork, jer je u ta dva grada imao pozorišne predstave i povremeno manje filmske uloge.

Svoju prvu veliku ulogu imao je u filmu „Istočno od raja“ 1954. godine. Premijeru filma nije gledao, jer, kao što je rekao, nije mogao to da podnese. Već iduće godine dobija veoma zapaženu ulogu u filmu „Buntovnik bez razloga“ i „Džin“ sa Elizabet Tejlor.

Pre premijere filma, otišao je da testira svoj novi automobil sa automehaničarem i poginuo u saobraćajnoj nesreći. Njegovom pogrebu prisustvovalo je više od 3.000 ljudi.

Legenda je postao posle premijere filma „Buntovnik bez razloga“ koja je održana nekoliko dana posle njegove pogibije. U toku narednih meseci formirani su mnogi klubovi obožavalaca ovog glumca. Vrlo brzo su počele da kruže i priče o tome da je preživeo nesreću, ali da ne želi da se pojavi kao zvezda, što je bilo, ipak, malo verovatno. Posthumno je dobio mnoge filmske nagrade, među kojima je i francuska Kristalna zvezda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.