U trendu

Džejms Marsden

Džejms Pol Marsden (James Paul Marsden) rođen je 18. septembra 1973. godine u Stilvoteru, Oklahoma. Poznati je američki glumac koji se okušao u manekenstvu i muzici. Njegova najpoznatija uloga je lik Kiklopa iz trilogije "Iks-men" ("X-Men"), a kasnije se istakao filmovima različitih žanrova, od "Povratka Supermena" ("Superman Returns"), mjuzikla "Lak za kosu" ("Hairspray") i dečjeg filma "Začarana" ("Enchanted") do romantične komedije "27 haljina" ("27 Dresses").
Marsden je uveliko studirao žurnalistiku kada je u toku letnjeg odmora upoznao reditelja Kirka Kamerona i njegovu ćerku. Oni su ga pozvali u Los Anđeles, gde je Marsden već nakon šest meseci dobio gostujuću ulogu u TV seriji "Dadilja" ("The Nanny"). Usledile su gostujuće uloge u serijama "Saved by the Bell" i "Party of Five". U to vreme zapažena je bila njegova uloga u TV filmu "Bella Mafia", koja je nekoliko puta reprizirana na domaćim televizijama.
Snimio je filmove "Disturbing Behavior" s Kejti Holms (Katie Holmes) i "Gossip" pored Kejt Hadson (Kate Hudson). Zapažena je bila i njegova uloga Glena u petoj sezoni serije "Ali Mekbil" ("Ally McBeal"), gde je prikazao i svoje pevačke kvalitete.
Godine 2000. dobija i ulogu koja mu je obeležila dosadašnju karijeru – Skota Samersa ili Kiklopa u trilogiji "Iks-men" ("X-Men") pored Hjua Džekmena (Hugh Jackman), Ijana Mekelena (Ian McKellen), Patrika Stjuarta (Patrick Stewart), Famke Jensen (Famke Janssen) i Hale Beri (Halle Berry). Zatim je igrao u filmu "Povratak Supermena" ("Superman Returns") Brajana Singera (Bryan Singer) i romantičnom filmu "Beležnica" ("The Notebook") snimljenom po romanu Nikolasa Sparksa (Nicholas Sparks).
Svoje pevačko umeće ponovo je mogao da pokaže u filmu "Lak za kosu" ("Hairspray"), filmskoj adaptaciji brodvejskog mjuzikla, pored Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer) i Džona Travolte (John Travolta). Uskoro je usledila uloga princa u Diznijevom ostvarenju "Začarana" ("Enchanted"), koji je bio mešavina igranog i animiranog filma.
Glavnu mušku ulogu ostvario je u romantičnoj komediji "27 haljina" ("27 Dresses") pored Ketrin Hajgl (Katherine Heigl), a zatim i u napetom filmu "The Box" pored Kameron Dijaz (Cameron Diaz), baziranom na kratkoj priči Ričarda Matesona iz 1970. godine. Nedavno je završio snimanje komedije "Death at a Funeral" u režiji Nila Labuta.
Radio je i na trileru Roda Lurija "Straw Dogs" s Kejt Bosvort. Taj film stiže u bioskope 2011. godine. Snima se i film "Killer in the Family", u kome Marsden igra pored Holi Mari Kombs (Holly Marie Combs) i Džejmsa Dentona (James Denton); i taj film će imati premijeru naredne godine.
Marsden je u braku sa TV glumicom Lisom Linde od 2000. godine. Par ima dvoje dece – Džeka i Mari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.