U trendu

Džek Nikolson se vraća glumi – u rimejku „Tonija Erdmana”

Posle sedmogodišnjeg odsustva sa velikog platna, Džek Nikolson bi trebalo da se vrati glumi, i to u holivudskom rimejku hvaljenog nemačkog filma „Toni Erdman”. Reč je o delu nagrađenom priznanjem Evropske filmske akademije za najbolji film 2016, koji trenutno važi i za jednog od favorita za Oskara za najbolji strani film.

Nikolson će u rimejku glumiti sa Kristen Vig, koja je igrala u „Marsovcu” Ridlija Skota i bila nominovana za sporednu ulogu u komediji „Deveruše”, objavio je magazin „Verajeti”.

Nikolson (79) je poslednji put igrao u filmu „How Do You Know” Džejmsa Bruksa 2010. i mnogi su smatrali da više neće glumiti. Neki američki tabloidi pisali su o glumčevom lošem zdravstvenom stanju i nemogućnosti da zapamti tekst, što je njegov agent u nekoliko navrata demantovao.

„Toni Erdman”, nemačke scenaristkinje i rediteljke Maren Ade, postao je hit odmah posle premijere u glavnom programu Kanskog festivala, maja prošle godine.

Iako je po mnogim kritičarima nepravedno izostavljen među nagrađenim delima, a pripala mu je jedino nagrada kritike, pravda je zadovoljena krajem 2016. kada je na dodeli godišnjih priznanja Evropske filmske akademije nagrađen za najbolji film, režiju, scenario i glavnu žensku i glavnu mušku ulogu.

Reč je o oporoj komediji o ocu koji se trudi da uspostavi prisniji odnos sa preorganizovanom ćerkom.

Prema pisanju američkih medija, nemačka rediteljka Ade biće izvršna producentkinja holivudske verzije, a reditelj još nije određen. Nikolson će tumačiti lik oca, a Vig će igrati ćerku.

Rediteljka Ade je u intervjuu za AP prošle godine prokomentarisala mogućnost da Holivud snimi rimejk njenog filma:

„Postoje ponude, ima interesa za tim, ali moram da razmislim o svemu tome. Zavisi od mnogo faktora. Znate, ima previše rimejkova danas. Ne osećam potrebu za rimejkom, ali zavisi od uslova. Svako ima cenu”, kroz smeh je izjavila Ade.

Džek Nikolson je do sada 12 puta bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije, a osvojio je tri Oskara: za glavne uloge u filmovima „Let iznad kukavičijeg gnezda” (1975) i „Dobro da bolje ne može biti” (1997) i za sporednu ulogu u „Vremenu nežnosti” (1983).

Na početku karijere igrao je u niskobudžetnim horor filmovima. Probio se ulogom provincijskog advokata u delu „Goli u sedlu”. Igrao je u filmovima „Pet lakih komada” i „Poštar uvek zvoni dva puta”, oba u režiji Boba Rafelsona, sarađivao sa Romanom Polanskim u „Kineskoj četvrti”, ali i sa Stenlijem Kjubrikom u klasiku „Isijavanje”.

Pamte se njegove bravure u „Časti Pricijevih” i „Vešticama iz Istvika”, u kom je igrao negativca, a u prvom filmu o Betmenu tumačio je lik Džokera. Strogog pukovnika igrao je u „Nekoliko dobrih ljudi”, a šefa lokalnih kriminalaca u „Dvostrukoj igri” Martina Skorsezea 2007. godine.

Upitan pre četiri godine u intervjuu „Sanu” zašto ne igra češće, Nikolson je odgovorio: „Želim da igram, ali da snimam samo filmove koji pokreću ljude, filmove o emocijama ljudi.”

(Ivan Aranđelović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar