Džonu Klizu uručeno priznanje Počasno srce Sarajeva

Britanski glumac Džon Kliz (John Cleese), poznat po ulogama u kultnom serijalu „Monti Pajton“, predstavio se večeras publici 23. Sarajevo Film Festivala (SFF), a uručena mu je nagrada „Počasno srce Sarajeva“.

Uoči projekcije filma „Riba zvana Vanda“ upriličene u njegovu čast, Klizu je uz buran dugotrajni aplauz publike uručena nagrada koju direkcija festivala tradicionalno dodeljuje svetskim imenima filmske umetnosti.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je kazao da je Kliz neko ko je sve gledaoce naučio pravom značenju humora.

„Ovo srce dodjeljujemo nekome ko nas je učio da se smejemo sami sebi, da humor i ironija mogu spasiti živote a mi u Sarajevu to znamo jako dobro“, kazao je Purivatra.

Ranije na festival je ista nagrada uručena proslavljenom američkom redatelju Oliveru Stounu, kao i Klizu za ukupni doprinos razvitku filmske umetnosti.

Kliz je najpoznatiji po ulogama koje je ostvario u seriji „Leteći cirkus Monti Pajtona“ i filmovima „Monti Pajton i Sveti gral“ i „Brajanov život po Monti Pajtonu“.

Sarajevski filmski festival, najveća regionalna smotra te vrste, traje do 18. avgusta, a pobednici u kategorijama igranog, kratkog, dokumentarnog i studentskog filma biće proglašeni u četvrtak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.