U trendu

Džordž Lukas

Džordž Lukas (George Lucas), poznati režiser i scenarista, rođen je 14. maja 1944. godine u Kaliforniji. Budući da je kao mladić voleo da vozi automobile i motor, već u srednjoj školi počeo je da se takmiči u različitim reli vožnjama. Međutim, saobraćajna nesreća u 17. godini, koja ga je umalo koštala života, definitivno ga je odvratila od ovog sporta.

Upisuje fakultet i u to vreme postaje zainteresovan za filmsku umetnost. Ubrzo se premešta na Odsek za režiju na fakultetu u Južnoj Kaliforniji. Tokom studiranja snima nekoliko filmova, među kojima se izdvaja jedan naučnofantastični film, za koji je Lukasov prijatelj i mentor, F. Kopola, insistirao da se uradi u kompletnoj verziji u okviru producentske kuće Vorner Bros.

Lukasov prvi projekat posle fakulteta bio je film „American Graffiti“, koji je spojio tada mlade talente, Rona Hauarda, Ričarda Drajfusa i Harisona Forda. Film je napravljen za manje od 750.000 dolara, a zaradio je preko 50 miliona. Bio je nominovan za pet Oskara i do danas se smatra jednim od najboljih niskobudžetnih filmova.

Najveći uspeh u karijeri svakako je postigao stvaranjem kultnog filma „Ratovi zvezda“. Ovaj film doživeo je i nekoliko nastavaka, što je i logično, s obzirom na njegov ogroman komercijalni uspeh. Za svaki film iz ovog serijala na jedan uložen dolar u produkciju zarađeno je 60 dolara. Iako je Lukasovo ime i delo u potpunosti vezano za pomenuti serijal filmova, na kojima i danas radi, zapažen uspeh ostvario je i radeći na scenariju i produkciji filma „Indijana Džouns“.

Lukas i njegova supruga, Marša Grifin (Marcia Griffin), usvojili su dete, ali su se 1983. godine razveli, a Džordž je dobio starateljstvo nad detetom, da bi kasnije usvojio još dvoje dece. Danas svi žive na njegovom imanju u Kaliforniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.