U trendu

Edi Marfi

Edi Marfi (Eddie Murphy) rođen je 3. aprila 1961. godine u Bruklinu, Njujork. Roditelji su mu se razveli kada je imao samo tri godine, a majka mu se preudala kada je imao devet godina. Sa novom porodicom seli se na Long Ajlend. U detinjstvu je gledao puno crtanih filmova i vrlo uspešno imitirao glasove Duška Dugouška i mačka Silvestera.

U osnovnoj i srednjoj školi zabavljao je drugove svojim nastupima, a pre završetka škole počeo je da nastupa u mnogim lokalnim klubovima kao zabavljač. Pošto je imao previše nastupa, uglavnom u kasnim noćnim satima, često je izostajao iz škole, zbog čega je jednu školsku godinu morao da ponovi. Posle maturiranja se u potpunosti posvećuje šou-biznisu.

Veliku prekretnicu u karijeri imao je 1980. godine, kada je izabran na audiciji za popularni zabavni noćni program „Saturday Night Live“. Ta sezona bila je najteža za ovu seriju, jer je njena gledanost drastično opala. Marfi je imao samo sporedne uloge, dok jednom, igrom slučaja, nije dobio na raspolaganju pet minuta uživo koje je iskoristio na najbolji mogući način. Ovaj srećan sticaj okolnosti obezbedio mu je rad i u sledećoj sezoni, ali ovoga puta u glavnoj ulozi. Seriju je obogatio imitacijama mnogih poznatih ličnosti, što joj je ubrzo vratilo popularnost.

Zahvaljujući uspehu u ovoj seriji, Marfi sa samo dvadesetak godina dobija nekoliko glavnih uloga. Njegovi filmovi „Policajac sa Beverli Hilsa“ i „48 sati“ doživeli su munjevite uspehe i nastavke. Sa 23 godine potpisao je ugovor na 25 miliona dolara sa jednom producentskom kućom, što je do danas rekord u Holivudu za tako mladog glumca.

U poslednjem uspešnom filmu, „Nutty Professor“, koji je imao veliki uspeh i doživeo nastavak, Marfi je igrao svih šest glavnih likova.

Edi Marfi bio je predmet raznih ogovaranja i viceva 1997. godine, kada ga je zaustavio policajac u kolima sa transvestitom. Marfi je tvrdio da je samo povezao ovu osobu u grad, ali to ipak nije sprečilo podrugljivo reagovanje javnog mnjenja.

Marfi se 1993. godine venčao sa Nikol Mičel, sa kojom živi i danas. Par ima četvoro dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.