U trendu

Film „Otvorenih očiju“ Marka Novakovića na FAF-u

Na Festivalu autorskog filma večeras se premijerno prikazuje dokumentarni film „Otvorenih očiju“ Marka Novakovića o Goranu Nikoliću, pedesetogodišnjem maratoncu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda istrčavši 55 maratona za 55 uzastopnih dana, a rođen je sa samo pet odsto vida na jednom oku, dok na drugom ne vidi uopšte.

„Želeli smo da ispričamo priču o čoveku koji je rođen sa hendikepom i tokom celog života prevazilazi taj hendikep, obara svoje granice izdržljivosti i pokazuje kako se voljom postižu vrhunski rezultati ne samo u sportu nego i u životu“, objasnio je Novaković na današnjoj konferenciji za novinare.

On je precizirao da se film zapravo slavi život i put individue uprkos problemima i da pokazuje kako uvek treba tražiti alternativu.

Nikolić je naglasio da je trčanje za njega duhovna diciplina, vrsta mentalne higijene i dodao da ne trči radi nekih rezultata ili fizičkog izgleda već svoju sreću pronalazi u tome i oplemenjuje svoj život boravkom u prirodi.

„Ovaj film treba da bude signal svima izađu u prirodu“, dodao je Nikolić.

Scenario sa Novakovićem je napisao Miroslav Aksentijević koji je pratio Nikolića tokom maratona, a reditelj kaže da bi od ove teme bilo moguće napraviti i igrani film, jedino ne zna ko bi mogao da igra Nikolića.

„Ovo je vrlo slikovita i uzbudljiva priča koja daje materijal da se o njoj govori u više slojeva. Ima elemenata ljubavi, tu je segment o odlasku Gorana sa drugovima koji ne vide na utakmice mnogo živopisnih i filmičnih elemenata“, rekao je Novaković.

On je naglasio da najveću vrednost filma predstavlja to što publika pred sobom ima Gorana Nikolića produhovljenog čoveka velike elokvencije i to nosi ceo film.

„Goran je jedinstvena ličnost kakva se ne sreće često u životu. Raduje me što je večerašnja projekcija rasprodata i nadam se da ćemo film rikazati na što više festivala kako bi svoj jedinstven duh proširio svuda“, istakao je Novaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar