Film “Zlatibor planina bogova” pobednik festivala “Latin grad”

Internacionalni festival dokumentarnog filma u kategoriji turističkog i ekološkog filma „Vrmdža fest“ održan je po sedmi put u selu Vrmdža, u podnožju planine Rtanj na istoku Srbije.

Festival je specijalizovan za filmske i televizijske produkcije na temu ekologije, turizma i etno života na selu, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je gotovo 70 filmova iz Srbije i regiona, od kojih je 35 je ušlo u uži izbor.

Gran pri festivala “Latin grad” odneo je film Olivera Paunovića – “Zlatibor planina bogova”, a predsednik žirija Dejan Dabić objasnio je da je to film koji ima hibridnu formu.

“Ima elemente igrane rekonstrukcije, ima elemente nečega što je arhivistički deo i ima onaj klasičan dokumentarni deo sa naracijom, koju u ovom filmu pre svega preuzima glumac Nebojša Dugalić”, rekao je Dabić.

“Vrmdža fest” afirmiše podizanje ekološke svesti, promoviše turističke potencijale Srbije i regiona i spada u jedan od najznačajnijih festivala u zemlji koji se bave tom tematikom.

“Jednostavno, ovaj festival afirmiše i određene teme i pojedince koji se uklapaju u ovaj kontekst i mislim da je ovaj festival jako značajan ne samo za selo Vrmdža, Sokobanju i okolinu, vec afirmise i lepote Srbije“, naglasio je Dabić.

Pored glavne nagrade „Latin fest“, dodeljene su i nagrade za najbolje filmove u oblasti turizma, ekologije i života na selu, a jedna od dobitnica bila je i novinarka Ana Rajković za film “Bioenergetičar”.

“To je priča o čoveku koji ima neku malo drugačiju energiju i pomaže ljudima. Najpre prepoznaje probleme koje imaju i način na koji on to ustanovljava, a onda i pomaže, je vrlo interestantan“, rekla je Rajković.

Vrmdžu, selo koje broji nekoliko stotina stanovnika, zahvaljujući festivalu svake godine poseti nekoliko hiljada turista, a organizator Slaviša Krstić iz Lokalne akcione grupe „Rtanj“ smatra da je festival jedinstven u Srbiji, upravo jer se održava u jednom selu u samoj prirodi.

“Sve od objavljivanja konkursa, pa do sledećeg konkursa se priča o festivalu. Na neki način se selo promoviše i povećava se broj poseta u selu“, kazao je Krstić.

Organizatori smatraju da taj festival daje veliki doprinos očuvanju kulturnog identiteta, oživljavanju i razvoju sela, kao i da bi to mogao da bude primer modela za razvoj i drugih manjih mesta u Srbiji.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.