U trendu

Filmski festival u Kanu ove godine nudi 49 filmova

Medjunarodni filmski festival u Kanu ove godine nudi 49 dugometražnih filmova koji će biti prikazani u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama, saopštili su organizatori filmske smotre koja će biti održana od 17. do 28. maja.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti 18 filmova, a 16 će biti prikazano u sekciji „Odredjeni pogled“, koja takodje dodeljuje nagradu. Ostali filmovi će biti prikazani u drugim sekcijama i van takmičenja za nagradu.

Medju rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film „Bela traka“ i 2012. za „Ljubav“. Ove godine će predstaviti delo „Happy End“.

Od 18 filmova u trci za Zlatnu palmu, po četiri su iz Francuske i SAD, dva su iz Južne Koreje i po jedan iz Madjarske, Velike Britanijie, Austrije, Rusije, Ukrajine, Grčke, Nemačke i Japana.

Predsednik žirija će biti španski reditelj Pedro Almodovar, a za sada se samo zna da će američka glumica Džesika Čestejn biti jedan od članova žirija.

Domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg, 70. Medjunarodnog filmskog festivala, biće italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje „Ja, Danijel Blejk“, socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.