U trendu

Giljermo del Toro osvojio Oskara za najbolju režiju

Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je rano jutros Oskara za najbolju režiju za film „The Shape of Water“ (Oblik vode) na 90. ceremoniji dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

U toj kategoriji su bili nominovani i Kristofer Nolan „Dunkirk“, Džordan Pil „Get Out“, Greta Gervig „Lady Bird“ i Pol Tomas Anderson „Phantom Thread“.

Geri Oldman je osvojio Oskara ulogu Vinstona Čerčila u filmu „Darkest Hour“. Za najboljeg glumca su se takmičili i Timoti Šamale, Danijel Dej Luis, Danijel Kaluja i Denzel Vašington.

Frensis MekDormand je dobila Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“. Pored nje bile su nominovane i Seli Houkins, Margot Robi, Serše Ronan i Meril Strip.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je Sem Rokvel za film „​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​“ Martina MekDonaga, a za najbolju žensku sporednu ulogu Alison Džejni za ostvarenje „I,Tonya“.

Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju „A Fantastic Woman“, a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju „Ikarus“ Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.

Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodeli. Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film „Call Me By Your Name“, dok je Džordan Pil osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za Get Out“. Pil je prvi afroamerički reditelj koji je dobio Oskara u toj kategoriji.

Francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio je drugog Oskara za muziku u filmu „Oblik vode“. Prvog Oskara je dobio za film „Grand hotel Budapest“.

U pozorištu Dolbi u Los Andjelesu u toku je 90. ceremonija dodele Oskara, na kojoj pored filmova, dominira tema seksualnog skandala holivudskog producenta Harvija Vajnstajna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar